İngiliz hükümeti Brexit'e ilişkin yol haritasını açıkladı

İngiliz hükümeti tarafından açıklanan Avrupa Birliği'nden çıkışa dair yol haritası belgesinde "uygulanabilir ve prensiplere dayalı" bir çıkış önerildi

Haberler 13.07.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterede hükümet bugün Avrupa Birliinden (AB) çka (Brexit) dair yol haritasn açklad.

ngiliz hükümeti tarafndan açklanan Avrupa Birliinden (AB) çka (Brexit) dair yol haritas belgesinde ngiltere ve Avrupa Birlii (AB) arasnda dört temel alanda kapsaml i birlii amaçlanyor.

Metinde, ngiltere ve AB arasnda ekonomik ortakln salanmas, güvenlik alannda i birliinin devam, havaclk ve nükleer güç alanlarnda i birliini sürdürülmesi, ngiltere ve AB arasnda anlamann gücünü artrmak için kurumsal çerçevenin oluturulmas hedefleniyor.

Metnin ekonomi bal altnda, AB ile gelecekte refah maksimize eden kapsaml ve derin bir ekonomik ilikinin gelitirilmesi ve ngiltereAB arasnda ticaretinde aksamalarn minimum seviyede olmas, istihdamn ve i kaynaklarnn muhafaza edilmesi, ayn zamanda dünyadaki frsatlardan azami ekilde faydalanlmas hedeflenmektedir. ifadesine yer verildi.

Yol haritas metninde, toplumlar bal altnda ise serbest dolamn yeni bir göçmenlik sistemiyle birlikte sonlandrlmasnn planland, öte yandan AB vatandalarnn snrl süreyle ve kesin bir ekilde belirtilmi koullarla ngilterede vize olmakszn çalabilecei belirtildi.

Birleik Kralln bir parças olan Kuzey rlanda ve bamsz rlanda arasnda kat bir snr gümrük uygulamasnn istenmedii belirtilen metinde, Kuzey rlandada bar sürecinin devamnn salanmasnn hedeflendii vurguland.

Metinde, ayrca Birleik Kralln anayasal bütünlüünün korunmasnn da önemi vurguland.

Yol haritasnda, ngilterenin AB ile kolaylatrlm gümrük düzenlemeleri (FCA) içerisinde yer alarak ticaretini sorunsuz ekilde devam ettirmeyi amaçlad belirtildi. Öte yandan ngilterenin baz alanlarda ticareti snrlandrabilecek admlar atabilecei belirtildi.

Yol haritas metninde, ngiltere ve AB meneli ürünlere karlkl olarak ek gümrük vergisi ya da kotas uygulanmamasnn, her iki tarafn ürünlerinin ticaretinin mümkün olduu ölçüde sorunsuz ekilde gerçekletirilmesinin hedeflendii vurguland.

Yol haritas metninin giri bölümünde deerlendirmelerine yer verilen ngiltere Babakan Theresa May, Bizim teklifimiz kapsaml, iddial. (Teklifimiz) haklarmz ve yükümlülüklerimiz arasnda ihtiyaç duyduumuz dengeyi salyor. Teklifimiz ulusal çkarlarmz, Birleik Krallk ve ABnin ortak çkarlar içerisinde prensipli ve pratik bir Brexit sunuyor. ifadelerini kulland.

ngilterenin Brexit Bakan Dominic Raab ise ngilterenin ABye sunduu teklifin, ngilterenin Avrupa Birliinden, ortak pazardan ve Gümrük Birliinden çkn saladn belirtti.

Raab, Bu ekilde Birleik Krallk dünya ile yeni ticaret anlamalar imzalayabilecek. Özellikle hizmetler alannda yeni bir anlamalar yapabilecek. Birleik Krallk ve AB arasnda imzalanacak yeni bir ticaret anlamas ile sorunsuz ticareti koruyabilecek, i dünyasnn ihtiyaçlarna cevap verebileceiz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git