İngiltere, AB'den ayrılma kararı aldı

İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda seçmenlerin oy kullanma işleminin sayılması tamamlandı. Seçim sonuçları kesinleşen 100 bölgede, birlikten ayrılma yönündeki oylar az farkla önde gidiyor.

Haberler 24.06.2016 - 08:45 Son Güncelleme : 24.06.2016 - 08:45

İngilterenin Avrupa Birliğinden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda seçmenlerin oy kullanma işleminin sayılması tamamlandı. Seçim sonuçları kesinleşen 100 bölgede, birlikten ayrılma yönündeki oylar az farkla önde gidiyor. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekirken, son durumda ayrılalım diyenlerin sayısı 16,5 milyonu geçti.

Saat 06.00 itibarıyla resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin 13 milyon 886 bini ABde kalalım, 14 milyon 890 bini ise ABden ayrılalım yönünde oy kullandı.

BBC News ; ABden ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, kalmak isteyenlerin oranının 48de kaldığını duyurdu.

REKOR SAYIDA OY KULLANILDI

Ülkede oy verme hakkına sahip kişi sayısının 46 milyon 499 bin 537 olduğu ve bu sayının da bir rekor olduğu açıklandı.

BBCNİN YAYINLADIĞI SONUçLAR

BBCnin canlı yayınladığı sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 52si ayrılmak, yüzde 48i birlikte kalmak istiyor.

Şu ana kadarki sayımlarda İngiltere ve Gallerde birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlandada ise ABde kalmak isteyen seçmenlerin öne çıktığı açıklandı. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekirken, son durumda ayrılalım diyenlerin sayısı 16,5 milyonu geçti. Gallerde ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 55. İskoçyada ise açılan sandıklara göre seçmenlerin yüzde 62si birlikte kalma, yüzde 38i ayrılma yönünde oy kullandı.

STERLİN /DOLAR PARİTESİ 1,50YE YÜKSELDİ

Birleşik Krallıktan gelen şaşırtıcı sonuçlarla birlikte İngiliz sterlini dolar karşısında 4 sent birden geriledi. Oylarının önde çıkması piyasayı da hızla etkiledi.

KAMPANYA 4 AY SÜRDÜ

ABden Ayrıl ve ABde Kal kampanyaları dört aydır yürütülüyordu. AB referandumu, İngiltere tarihinde ulusal çapta düzenlenen üçüncü referandum. Avrupa Birliğinin atası konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) Fransanın iki vetosundan sonra 1973te katılan Birleşik Krallık, AET üyeliğini 1975te referanduma götürmüştü. 41 yıl önceki ilk referandumda sandıktan yüzde 67 kalma kararı çıkmıştı.

KARARIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

Sandıktan çıkan kararın hukuki bir bağlayıcılığı yok ancak Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakr Parti hükümetinin, muhtemel bir ayrılma kararını Lizbon Antlaşmasının 50nci maddesine bağlı olarak AB Konseyine bildirmesi gerekiyor. Daha sonra başlayacak süreçte AB ile Londra yönetimi, ayrılık üzerinde görüşmeler yürütecek ve iki yıl içerisinde ise AB anlaşmaları İngiltere için bağlayıcılığını yitirecek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır