İngiltere, AB’nin yasal sürecini yanıtsız bıraktı

AB, İngiltere'nin ayrılık anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle gönderilen resmi tebligata Londra'dan yanıt verilmediğini bildirdi.

Haberler 04.11.2020 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupa Birlii (AB) Komisyonu Sözcüsü Daniel Sheridan Ferrie, günlük basn toplantsnda, ngiltere ve AB arasnda devam eden müzakerelere ve yaanan uzlamazlklara ilikin deerlendirmelerde bulundu.

ngilterenin Brexit ayrlk anlamasnn ihlali ile ilgili ABnin gönderdii resmi tebligata zamannda yant vermediine dikkati çeken Ferrie, AB, imdiye kadar Birleik Krallktan hiçbir yant alamad. AB Komisyonu, gerekçeli görü de dahil olmak üzere bundan sonra ataca admlar deerlendiriyor. ifadesini kulland.

Ferrie, devam eden müzakerelerde ise balkçlk konusunda henüz bir uzla salanamadn belirtti.

HUKUK SÜREç HAKKINDA

Geçen sene varlan Brexit anlamasna göre, Birleik Krallk ABden ayrlsa da Kuzey rlanda AByle Gümrük Birlii içinde kalmay sürdürecekti.

ngilterede Avam Kamaras, geçtiimiz aylarda Brexit anlamasn tek tarafl ihlal edecek ç Piyasalar Yasa Tasarsn kabul etmiti.

Tasar, ngiliz bakanlara Kuzey rlanda ve Birleik Krallkn geri kalan arasndaki ticaret konusunda daha fazla yetki veriyordu.

AB, tasarnn uluslararas hukuku ihlal ettiini belirterek düzenlemenin geri çekilmesini istemiti.

Brüksel, ngiltereden söz konusu tasarnn sorunlu ksmlarn eylül ay sonuna kadar kaldrmasn talep etmi aksi halde Avrupa Adalet Divanna gideceklerini duyurmutu.

Londrann geri adm atmamas üzerine AB, 1 Ekim tarihinde Brexit anlamasnn baz maddelerini deitirecek tasar nedeniyle ngiltereye kar hukuki süreç balatmt.

Son aamada, AB taraf hukuku ihlal sürecinin bir sonraki adm olan gerekçeli görü hazrlklarna balanacana iaret etti.

BREXT SÜREC

ngiltere, Galler, Kuzey rlanda ve skoçyadan oluan Birleik Krallkta, Haziran 2016da yaplan AB referandumunda yüzde 48e kar yüzde 52 ile Brexit karar alnmt.

ngilteredeki uzun süren tartmalarn ardndan AByle varlan anlama geçen sene aralk aynda parlamentoda kabul edilmi ve ülke, 31 Ocakta ABden ayrlmt.

Taraflar daha sonra bata ticaret olmak üzere her alandaki ilikileri belirleyecek anlamalar için masaya oturmu, ancak görümelerde ilerleme kaydedilememiti.

31 Aralkta sona erecek geçi süresi boyunca anlamaya varlamamas durumunda ngiltere, ABden anlamasz olarak ayrlacak ve iki taraf arasndaki ticaret, Dünya Ticaret Örgütü kurallarna göre yürütülecek.

Ana Sayfaya Git