İngiltere'de İslamofobi artıyor

Sivil toplum kuruluşu Tell Mama, Yeni Zelanda'daki terör saldırılarının ardından İngiltere'deki İslamofobik saldırıların da yüzde 593 arttığını bildirdi.

Haberler 29.03.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngilterede, Yeni Zelandadaki iki camiyi hedef alan terör saldrsnn ardndan balyozla camilere saldr, Kuran- Kerim nüshalarnn yrtlmas ve Müslümanlara yönelik iddet eylemleri gibi çok sayda slamofobik olay kayda geçti.

ngilterede slamofobi kaynakl saldrlarda son günlerde art görülmeye baland.

ngilteredeki Müslüman kart olaylar izleyen sivil toplum kuruluu Tell Mama, Yeni Zelandadaki terör eylemlerinden sonra ülkede slamofobik saldrlarn yüzde 593 arttn açklad.

- Müslümanlara ölüm tehdidi

Buna göre, Yeni Zelandadaki saldrnn gerçekletii 15 Marttan 21 Marta kadar ngilterede kayda geçen 95 olayn 85inde dorudan terör eylemine atfta bulunularak Müslümanlar tehdit edildi.

Bunlardan, yüz yüze yaanan 45 olayda rkçlar, Müslümanlar, silah eklini verdikleri ellerini onlara yöneltip kurun sesi çkararak tehdit etti.

nternet üzerinden yaplan 40 saldrda da Müslümanlara Vurulman lazm, Müslümanlar ölmeli ifadeleri ile silah emojisi içeren mesajlar gönderildi.

- Bçakl ve çekiçli saldr

Saldrlardaki artlar tehditle de snrl kalmad.

Bakent Londrada 2 kii slamofobik veya ar sac saldrnn hedefi oldu. Bunlardan ilki, Yeni Zelandadaki terör saldrsnn gerçekletii 15 Martta Londrada bir cami yaknnda yaand. Olayda 2 kii, cemaatten bir kiiyi çekiçle yaralayp kaçt.

Yine Londrada 16 Martta ar sac bir kii, 19 yandaki bir genci bçaklad. Görgü ahitleri, saldrgann olaydan hemen önce Tüm Müslümanlar ölmeli. ve Tüm Müslümanlar öldüreceim. dediini anlatt.

- 6 cami hedef alnd

slamofobi olaylar, Londrann yan sra dier kentlerde de görüldü. Birmingham kentinde 21 Martta 5 camiye balyozla saldr düzenlendi. Gece saatlerinde yaplan saldrlar camilere zarar vermekle kalmad, Müslümanlar arasnda korkuya da neden oldu.

Müslümanlar, camilerin güvenliinin artrlmasn istese de sadece 2 gün sonra, 23 Martta, bir cami daha saldrnn hedefi oldu. Olayla ilgili soruturmaya Terörle Mücadele Biriminin de dahil edildii açklanrken, bir kiinin gözaltna alnd duyuruldu.

- Müslümanlar korkuyor

Feyzul slam Mescidi Sorumlusu Yusuf Zaman, Yetikinler, olanlar yüzünden çocuklarn camilerden uzak tutacaklarn söylüyorlar çünkü camiler artk güvende deil. diyerek endieye dikkati çekti.

- Okula girilip Kuran- Kerim nüshalar yrtld

Newcastle kentinde 25 Martta ise slami eitim veren bir okul saldrya urad. Bahr Akademide gece saatlerinde yaanan, okul binasnn pencerelerinin krld saldrda, Kuran- Kerim nüshalar da yrtlarak sayfalar etrafa saçld.

Eitim kurumunun sorumlusu mam Abdul, okulun mescidine girdiklerinde 18 ya alt 6 gençle karlatklarn ve her yere yanc madde döküldüünü belirterek, Biz yangna denk gelmedik ama bir kilim yanmt. Sanki her eyi yakmaya hazrlanyorlard. Mescide vardmzda kendi aralarnda Müslüman teröristlerden söz edip rkç akalar yapyorlard. dedi.

Muhit, son 3 ayda 2, toplamda ise 4 kez saldrya uradklarna dikkati çekti.

Polis, olayla ilgili 6 gencin gözaltna alndn duyurdu.

- Kahraman iman da slamofobi kurban

slamofobik saldrlardan birini de Finsbury Park Camisi imam Muhammed Mahmud yaad. Ülkede diyaloun teviki amacyla 18 Martta Regent Park Camisinde yaplan bir toplantnn ardndan evine dönerken bindii otobüste orta yal beyaz bir adamn küfür de içeren sözlerinin hedefi olduunu anlatan imam, indikten sonra da bir bisikletlinin kendisine tükürdüünü söyledi.

Finsbury Park Camisi yaknlarnda 2017de düzenlenen ve bir kiinin öldüü kamyonetli saldr sonras cemaati sakinletirdii için kahraman ilan edilen Mahmud, Yeni Zelandadaki terör saldrsnn ardndan böylesine düüncesiz bir nefret ve slamofobiyi görmekten dolay çok üzgün olduunu kaydetti.

- Müslümanlara saldrlar hakl görüyorlar

Tell Mama Direktörü man Atta, bu tür olaylarn artmasnn, baz kiilerin Müslümanlara saldrlar hakl gördüünü ortaya koyduunu belirterek, Artk Müslümanlara odaklanan sürekli bir nefret ideolojisi ile kar karya olduumuz açk. dedi.

Londra Belediye Bakan Sadk Han da Babakan Theresa Maye yazd mektupta, Muhafazakar Parti üyeleri ve destekçilerinin defalarca slam kart saldrlarna maruz kaldn ifade ederek, Mayden konuyla ilgilenilmesi yönünde partiye emir vermesini istedi.

- slamofobi söylemlerini kökünden sökmemiz gerekiyor

Yeni Zelandadaki terör saldrsnn ardndan ngiltere vatanda Müslümanlara verilen güvencelerin sadece güvenlik önemlerinin artrlmasndan ibaret olamayacan kaydeden Han, Ayn zamanda topluma ve siyasi tartmalara szan slamofobi ve Müslüman kart söylemleri, durmak bilmeden kökünden sökmemiz gerekiyor. dedi.

çi Partisi ve Liberal Demokratlar, slamofobinin kökenleri rkçla dayanan, slam ve Müslüman gibi alglananlar hedef alan bir tür rkçlk olarak tanmlanmasn kabul ederken iktidardaki Muhafazakar Parti henüz bu yönde bir adm atm deil.

Ana Sayfaya Git