İnsani ateşkes çağrısı

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki doğu Halep'te muhalif silahlı gruplar, 5 günlük ateşkes ilan edilmesi ve sivillerin kentten çıkarılması çağrısında bulundu.

Haberler 08.12.2016 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muhalif silahl gruplar yaptklar ortak yazl açklamada, rejim, Rusya ve ran destekli ii milislerce havadan ve karadan youn saldr altndaki dou Halepte sivil kayplar engellemek için her türlü çabay göstermeye hazr olduklarn bildirdi.

Üç yldr Haleplilerin varil bombas, top at ve kimyasal silah saldrlarna altn belirten açklamada, Halepliler son zamanda Rus sava uçaklarnn yerleimlere kulland snak delici bombalara ve salk merkezlerinin bilerek hedef alnmasna kar kendilerini garantiye almak zorunda kaldlar. ifadesi kullanld.

Halepin son 5 aydr sivilleri yok etme savayla kar karya olduuna dikkat çekilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

Dünyann dikkatini, Halepin kuatma altnda olan mahallerinde rejimin sergiledii gaddarlna çekmek istiyoruz. Yüzlerce masum erkek, adil olmayan biçimde tutukland ve akbetleri belirsiz. Ablukann en zor koullarnn vurduu kadnlar, aalkça intikam için tecavüze urad. Birçok kiinin söyleminin aksine, muhalif gruplar kenti terk ederse, siviller çok büyük bir tehlike ile kar karya kalacak. Siviller ya korunmal ya da Esed ve yandalarnn insafna kalmayacaklar güvenli bir alana alnmal.

Muhalif gruplar, açklamada, 5 günlük acil bir insani atekes ilan edilmeli. Acil tedavi gerektiren hastalar Birlemi Milletler gözetiminde tahliye edilmeli. steyen sivillerin Halepin kuzey krsalna göçüne izin verilmeli, sivillerin tahliyesinden sonra taraflar müzakereye oturmal. taleplerinde bulundu.

- Yüzbinlerin insani krizi

Suriyenin kuzeyinde, Türkiyeye snr Halep ili, bakent amdan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye snrna uzakl 40 kilometre. Rejim ordusu, Rusya ve ran destekli ii milisler, 15 Kasmdan bu yana kent merkezinin dousunda muhaliflerin elindeki semtlere havadan ve karadan iddetli saldrlar düzenliyor. Rusya ise Halepteki hava saldrlarnda yer almadn savunuyor. Buna karn, rejim hatlarnn haberlemesini dinleyen muhalifler, Ruslarn kara harekatnn her kademesinde boy gösterdiini bildiriyor. Rejim kuatmasnda yüzbinlerce sivilin bulunduu dou Halepte halk 3 ay akn süredir temel insani ihtiyaçlarn gideremiyor. Son üç hafta içinde kentin dousundaki tüm hastaneler, salk merkezleri, frn ve okullar rejim saldrlaryla hizmet d kald. Baz istasyonlarnn büyük ksmnn yklmas ve rejimin telefonu hatlarn kesmesi nedeniyle kentle iletiim sadece kstl ekilde internet üzerinden kurulabiliyor.

Rejim ve destekçilerinin karadan ve havadan iddetli saldrlar nedeniyle muhalifler hakim olduklar 45 kilometrekarelik bölgenin yüzde 65ini kaybederek, 16 kilometrekarelik bir alana çekildi.

Halep l Sivil Savunma Müdürlüü verilerine göre, muhaliflerin kontrolündeki bölgede 240 bin sivil bulunuyor.

Ana Sayfaya Git