İnsani kriz büyüyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin Halep'i ele geçirdikten sonra saldırılarını yoğunlaştırdıkları başkent Şam'daki Barada Vadisi'nde insani kriz büyüyor. Rejim güçleri, bölgeye klor gazlı saldırı düzenledi.

Haberler 06.01.2017 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed ordusu ve rejim yanls yabanc terörist gruplar iki hafta önce Halep merkezinin tamamn ele geçirmelerinin ardndan, amn bat krsalndaki Barada Vadisi ve çevresine younlamt.

Muhaliflerin kontrolündeki Barada Vadisini kuatan ran destekli Hizbullah örgütü, Türkiye ve Rusyann garantörlüünde 30 Aralkta gece yars yürürlüe giren atekesi de ihlal ederek bölgeyi vurmaya devam etmiti.

Hizbullahn saldrlar altndaki Barada Vadisi, insani kriz açsndan yeni Halep olarak anlyor.

Dün sabah saatlerinde rejim güçleri vadiye klor gaz içerikli varil bombasyla saldrd. Saldrda kimyasal içerikten 8 sivil etkilendi.

- Suyun fiyat 5 kat artt

ki hafta öncesine kadar, rejim güçleri, ama su aknn engellenmemesi karlnda muhaliflerin kontrolündeki bölgeye snrl miktarda gda girmesine izin veriyordu.

Ancak Hizbullah, 27 Aralkta Barada Vadisi içindeki Ayn el-Fica pnarna saldrarak buradaki pompa ve depolara zarar vermiti.

Bunun ardndan bakentin tümünde sular kesilmiti. Rus mühendislerin tamirat için bölgeye girmelerine, Hizbullah engel olmutu.

amdaki su ihtiyac tankerlerle tanarak karlanyor.

Dünyayla balants neredeyse kesilen Baradal siviller ise zayf internet balants üzerinden AAya ses kayd göndererek seslerini duyurmaya çalyor.

Sivillerden Muhammed Abdo, içinde bulunduklar durumu öyle aktard:

Burada insanlk dram yaanyor. 2 haftadr kuatmada saldr altndayz. Yaamaya devam etmek için hiçbir aracmz yok. Ekmek, su yok. Yaktmz yok. Evlerimiz yerle bir oldu

Barada sakinlerinden Abdurrahman Beir, vadinin am ve çevresine su ileten temel kaynak olduunu hatrlatarak, Bir tanker içme suyunun fiyat 5 kat artt. Yaklak 25 bin Suriye liras (yaklak 200 Türk liras) oldu. dedi.

Saldr altndaki Baradada çok sayda kii de cann tehlikeye atma pahasna, parklarda çemeler önünde uzun kuyruklar oluturdu.

- Barada Vadisinin konumu

Barada Vadisi, amn merkezine 16 kilometre, Lübnan snrna 12 kilometre uzaklkta bulunuyor. Ülkenin farkl bölgelerindeki çatmalardan kaçanlarn da aralarnda bulunduu 80-100 bin Suriyeliyi barndran bölgenin meskun ksm 12 kilometrekarelik alan oluturuyor.

Hizbullah ve Suriye ordusu, bölgedeki su kaynaklarnn kontrolünü ele geçirmek için Barada Vadisini temmuz ay sonunda kuatma altna alm, tüm giri çklar kapatmt.

Etraf yüksek dalarla çevrili Barada Vadisinde bulunan 10 köyü muhalifler kontrol ediyor.

Ana Sayfaya Git