Irak askeri, 14 yıl aradan sonra Peşhabur sınır kapısında

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun ardından, Bağdat yönetiminin tartışmalı bölgelere yönelik başlattığı operasyondan sonra yaşanan çatışmalar üzerine, ABD öncülüğünde bir araya gelen merkezi Bağdat yönetiminin Kürt yönetimi ile bazı konularda anlaştığı belirtildi.

Haberler 31.10.2017 - 08:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkezi Badat yönetiminin 16 Ekimde tartmal bölgelere yönelik balatt operasyondan sonra IKBYye bal pemergeler ve Irak ordusu ile Hadi abi güçleri arasnda yaanan çatmalar üzerine 2 gün önce ABD öncülüünde taraflar Musulda bir araya geldi. Atekes ilan edilmesinden sonra yaplan görümelerde, taraflarn baz konulurda anlat belirtildi. IKBYye yaknl ile bilinen K24 Televizyonuna göre, Erbil ile Badat idari snrlar, snr kaplar ve havalimanlar konusunda anlamaya vard. Musulda dün ABDli askeri yetkililerin de katlmyla gerçekleen görümede, Kürt yönetimi idari snrlarn, pemerge ile Irak askeri güçleri arasndaki snr olarak kararlatrd.

ORTAK GÜç OLUTURULACAK VE ABD ASKERLER DE OLACAK

IKBY ve Irak heyetleri arasndaki ikinci görümede varlan anlamaya göre ise tartmal bölge olup, halen pemergenin kontrolünde olan Mahmudiye, Sihela, exan, Fayde, Elqo, Giwer, Meqlob ve Xazir bölgeleri için ortak güç oluturulacak. Bu bölgelerin idaresini Erbil ve Badat birlikte yürütecek olup, güvenlii ise oluturulacak ortak güç tarafndan salanacak. Görümelerde Pehabur (Simelka) Snr Kaps konusunda da anlamaya varld ve buna göre pemerge güçlerinin yan sra Irak ve ABD askerlerinin de snr kapsnn olduu bölgede bulunaca belirtildi.

IRAK ASKERLER 14 YIL ARADAN SONRA PEHABURDA

Irak ve IKBY yönetimleri arasnda yaplan anlamadan sonra 2003 savandan sonra ilk kez Irak askerlerinin, Irak ile Suriye arasnda bulunan Pehabur snr kapsna bugün sabah saatlerinde bir heyet ile geldikleri belirtildi. Pehabur ve Simelka ad verilen snr kaps, DEAn 2014 ylnda Sincara (engal) saldrs srasnda kaçan onbirlerce Ezidi tarafndan kullanlmt.

KÜRT ASKER VE POLSLER KERKÜKE DÖNÜYOR

Irak merkezi yönetim ve IKBY yönetimi arasnda yaplan görümelerden sonra, 16 Ekimde Irak ordusunun Hadi abi güçleri ile Kerküke düzenledii operasyonun ardndan kentten ayrlan Kürt polis ve askerlerin yeniden Kerküke dönecei belirtildi. Kerkük lçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Tugeneral Serhad Kadir, kenti terk etmek zorunda kalan asker ve polislerin, bugün görevlerinin bana döneceini söyledi. Kadir, Irak ve Kürdistan Bölgesi içileri bakanlklar, Kerkükten göç etmek zorunda kalan subay ve polislerin, görevlerinin bana dönmesi konusunda anlat. Anlama salanmas üzerine bugün 263 subay ve polis, Kerküke dönecek ve beraberinde götürdükleri resmi araçlar da geri getirecektir dedi.

Ana Sayfaya Git