Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri Kerkük'den sonra Sincar'a girdi

Irak ordusu, Kerkük'te peşmergenin geri çekilmesinin ardından Bay Hasan ve Havana petrol sahalarını kontrolüne aldı. Ayrıca Ezidi kenti olan Musul'un Sincar ve Mahmur ilçe merkezlerinde de kontrol ele alındı.

Haberler 18.10.2017 - 08:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öle saatlerinde ise Türkiyenin askeri üssünün bulunduu Baikaya Irak askerleri girdi. Ordu birlikleri ran snrna da ulat, Hanaginden pemerge tamamen çkarld. Harita deiti: Barzani, Kerkük, Sincar ve Mahmuru kaybetti... Ordu en son Türkiyenin askeri üssünün bulunduu Baikaya girdi. Barzani iç savatan korkuyor. te bölgeden son dakika haberleri....

HABER MERKEZ

IRAK Ordusu ve Hadi abi güçleri, önceki gün Kerkük ve baz ilçelerine girdikten sonra dün sabah saatlerinde Sincara (engal) da girdi. Sincarda bulunan Pemerge güçleri çekilirken, kent merkezine Hadi abi güçlerinin girdii, kent çevresinde ise Irak ordu birlikleri ile federal polisler konuland. Irak ordusu, Kerkükte pemergenin geri çekilmesinin ardndan Bay Hasan ve Havana petrol sahalarn kontrolüne ald.

SNCAR BÖLGESN ELE GEçRD

Bölgedeki kaynaklara göre, Irak Ordusu, Irak Federal Polis güçleri ile dün sabah saatlerinde Sincara giren Hadi abi birliklerinin yaklak 500- 600 kiiden oluturlar ve kent merkezine girdikleri belirtildi. Hadi abi birliklerinin engale girmesi ile Pemerge güçlerinin mevzilerini brakp çekildikleri, Irak Ordusu ile Federal Polisin ise kent dnda konuland ifade edildi.

ENGALDE PKKLI GRUPLARIN

Hadi abi birliklerinin kent merkezindeki resmi kurumlara Irak bayra çektii belirtilirken, engalin baz bölgelerinde PKKl militanlarn da bulunduu kaydedildi.

Irak ordusu ve Hadi abi birliklerinin Sincara girmesinden sonra Barzaniye bal pemergeleri ehir merkezi, ebabit, Solax, Til Kasep, Hemedan, Tilbenat, çimento Fabrikas gibi birçok bölgeden çekildii bildirildi.

PEMERGE KOMUTANI EO

Sincardaki Pemerge Komutanlarndan Kasm eo, sabahn erken saatlerinde Irak ordusu, federal polis ve Hadi abiden oluan ortak bir gücün Sincar ilçe merkezine girdiini ifade etti. Sincarda herhangi bir çatmann çkmadn çünkü eit olmayan bir güçle kar karya kaldklarn aktaran eo, ranl askeri müstearlarn da güvenlik güçlerinin arasnda olduunu iddia etti. Pemerge Komutan eo, tüm devlet dairelerinin boaltlp geri çekildiklerini kaydetti.

Söz konusu ilçede Kürdistan Demokrat Partisine (KDP) bal Pemerge güçleri yer alyordu. Telaferi terör örgütü DEAtan kurtarma operasyonu kapsamndan Sincara ulaan Irak güvenlik güçleri, ilçe merkezinden yaklak 30 kilometre mesafede konulanmt.

MAHMUR BÖLGESNDEN

Irak ordusu, federal polis gücü ve Hadi abiden oluan ortak güçler, sabahn erken saatlerinde konulandklar Musulun Kayyara kasabasndan ilçe merkezine doru hareket etti. lçe merkezinde bulunan Kürdistan Demokrat Partisine (KDP) bal Pemergeler ise tüm devlet kurumlarndan çekildi. Hadi abinin Mahmura gelmesinden tedirgin olan baz Kürt ailelerin, yaklak 60 kilometre uzaklkta bulunan Erbile doru yola çkmaya balad görülüyor. Erbilin güneybatsnda yer alan Mahmur ilçesi, 2003ten bu yana Pemerge güçlerinin denetiminde bulunuyordu.

BARZANDEN ç SAVAI ÖNLEME çARISI

Erbil merkezli Rudaw TV, Mesud Barzaninin Kürt gruplarna iç sava önlemek için çarda bulunacan bildirdi

Barzaninin açklamas petrol zengini Kerkük kentinin Irak hükümet güçleri tarafndan dün alnmasndan bu yana ilk olacakt.

PETROL KUYULARININ KONTROLÜ

Irak Petrol Bakanl, Kerkükteki tüm petrol sahalarnn merkezi yönetimin kontrolüne geçtiini belirtti.

Bakanlk Sözcüsü Asm Cihad Kerkükteki tüm petrol kuyular ve tesisleri bakanlmzn kontrolü altna girdi. dedi.

Cihad, söz konusu petrol kuyular ve tesislerde görev yapacak yönetici ve teknik personelin atamasnn da bir an önce yaplacan sözlerine ekledi.

Irak güçleri, Kerkükteki petrol sahalar ve petrol irketini Pemergeden geri almt.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimine bal Pemerge güçleri, terör örgütü DEAn 2014teki saldrlar srasnda Kerkükteki petrol kuyularn ele geçirmiti.

PERVEZHAN SINIRI KAPISI

Irakl güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve ran arasndaki Pervezhan Snr Kapsna girdii iddia edildi.

AA muhabirinin snr kapsndaki yetkililerden ald bilgilere göre, randa konulandklar iddia edilen Hadi abi birliklerinin IKBYdeki Pervezhan Snr Kapsna girdii ve orada denetimi ele ald ifade edildi.

Süleymaniye merkezli NRT Televizyonunun snr kapsnda yapt canl yaynnda konuan snr yetkilileri, Hadi abinin ran üzerinden IKBYye giri yaptn ve kapnn güvenliinin kendilerine geçtiini söyledi.

Pervezhan Snr Kaps, Süleymaniyenin Kelar ilçesine yaklak 20 kilometre mesafede yer alyor.

PEMERGER MEVZ KAZIYOR

Irak merkezi hükümetine bal güçlerin Kerkük kentinin tamamnda kontrolü salamasnn ardndan Pemerge, Erbil-Kerkük karayolu üzerinde mevzi kazmaya balad.

Irak ordusu, federal polis güçleri ve Hadi abinin dün sabah saatlerinde balatt operasyon neticesinde ksa sürede Kerkük kent merkezinin tamamnda kontrolü salamasndan tedirgin olan Pemerge, söz konusu güçlerin daha fazla ilerlemesine karn Kerkük-Erbil karayolu üzerinde yeni hendekler kazp mevziler kurmaya balad.

Pemerge güçlerinin, Erbilden yaklak 35 kilometre uzaklkta bulunan kontrol noktalarnda mevzilerini güçlendirdii ve yol boyunca konulandklar görüldü.

KERKÜKE DÖNÜLER BALADI

Öte yandan olas çatmalar nedeniyle dün Kerkükü terk ederek Erbil ve Süleymaniyeye kaçan Kürt aileler, yeniden evlerine dönmeye balad.

Sivillerin Kerküke dönülerinde kent giriindeki kontrol noktalarnda yer yer izdiham olutu.

HAYAT NORAMALE DÖNÜYOR

Kerkük kent merkezinde ise hayat önceki güne nazaran normale döndü.

Vekaleten göreve atanan yeni Vali Rakan Saidin çars üzerine kamu çalanlar bu sabah yeniden i ba yaparken, okullar da kaplarn örencilere açt.

Kerkük kent merkezinin güvenlii federal polis güçleri tarafndan salanyor.

DYALA BÖLGES DE

Diyala polis tekilatnda görevli Yüzba Habib E-emri, Pemergenin çekilmesinin ardndan Irak güçlerinin çatmaya girmeksizin Hanekin ve Celavla bölgelerinde denetimi ele aldn belirtti.

emri, Babakan Haydar el-badinin herhangi bir ayrm gözetmeden bütün vatandalarn, siyasi kiilerin ve parti binalarnn korunmas konusunda Diyala Polis Müdürü Casim es-Sadiye talimat verdiini aktard.

Diyala vilayetine bal Türkmenlerin yaad Karatepe köyü de bugün Irak güçlerinin kontrolüne geçmiti.

Irak ordusu, federal polis güçleri ve Hadi abi, Kerkük ve dier tartmal bölgelerin denetimini Irak Kürt Bölgesel Yönetimine bal Pemergeden geri almak için dün sabah erken saatlerde harekete geçmiti.

Ana Sayfaya Git