Irak Sandık Başına Gitti

Yüzde 25’i kadınlara, 9 koltuğu da azınlıklara ayrılan parlamentonun 329 üyesi için Iraklılar dün sandık başına gitti.

Haberler 13.05.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak parlamentosu seçimleri için oy kullanma ilemleri balad. Sabah 07.00de balayan oy kullanma ileminde 8 bin 959 merkez ve 55 bin 232 noktada, 24 milyon 349 bin 357 seçmen oy kulland.

Seçimler Irak Kürdistan Bölgesinde de yapld. Irak Kürdistan Bölgesinde oy kullanma merkezleri önünde uzun kuyruklar oluurken, baz merkezlerde gerginliklerin olutuu ifade edildi. engalde baz zidi seçmenlerin tehdit edildii öne sürüldü. Seçimleri takip etmek isteyen gazeteciler de baz merkezlerde engellemelerle karlat.

LDERLER OYLARINI KULLANIYOR

Irak Babakan ve Nasr Koalisyonu lideri Haydar Abadi, oyunu Badatta kulland. Oy kullanma merkezinde oyunu kullandktan sonra basna açklamada bulunana Abadi, Irakta gerçekleen parlamento seçimleri geleceimizi belirleyecek dedi. Abadi, Seçimler önemli ve Irakn geleceini belirliyor. Bu durum Irakllar tarafndan geni çapta paylalmal. Iraktaki tüm seçmenlerin sandk bana gidip oylarn kullanmas çok önemlidir diye konutu.

Irak Parlamentosu Bakan Selim Cuburi de Badatta oy kulland. Cuburi, Irakn yeni sürece girmesinden mutluyum. Irakn yeni döneminde istikrar olacak diye konutu. Badatta oy kullanan Irak Cumhurbakan Yardmcs ve Kanun Devleti Koalisyonu Bakan Nuri Maliki ise, basna yapt konumada, Irak Anayasasnn uygulanmas halinde Erbil ile Badat arasnda hiçbir sorun yaanmaz dedi. ii lider Ammar el-Hekim de Badat Yeil Bölgedeki seçim merkezinde oyunu kulland. El-Hekim, oy kullanmaya olu ve torunlaryla beraber geldi. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise oyunu Necefte kulland.

KÜRT LDERLER MESAJLARINI SANDIK BAINDA VERDLER

Seçimlerde Kürdistan Bölgesi Babakan Neçirvan Barzani, oyunu kullanan ilk Kürt lider oldu. Barzani, oyunu kullandktan sonra düzenledii basn toplantsnda, halka sandklara gitme çarsnda bulundu. Kürdistan ve Irak halk için önemli bir gün. Halk bu demokratik süreçle oyuyla temsilcilerini belirliyor diyen Neçirvan Barzani, Hiçbir taraf koalisyon yapmadan hükümeti kuramaz. Bu çok açk. çounluk hükümetinin Irakn çkarna olduunu sanmyoruz. Özellikle Kürtleri göz önüne almak zorundalar dedi.

Kürdistan Bölgesinin Badat ile asl sorununun makam olmadn vurgulayan Babakan Barzani, öyle devam etti: Kürdistan Bölgesinin Badat ile öncelikle 140. Maddenin uygulanmamas ve bütçe sorunlar bulunuyor. Bunlar çok ciddi sorunlar ve çözülmesi gerekiyor. Bununla birlikte Irakta öncelikli bileen olarak cumhurbakanl gibi önemli makamlar da bizim hakkmzdr.

Babakan Yardmcs Kubad Talabani de Süleymaniyede oyunu kulland. Kubad Talabani, Kürt adaylarn seçim sonucunun ardndan, Kürdistan halknn haklarn korumak adna birlik içinde Badata gitmesi gerekiyor dedi.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müstear Mesrur Barzani ise Erbilin Pirmam ilçesinde oyunu kulland. Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesindeki tüm seçmenlerin sanda gitmesi için çarda bulunarak, Tüm taraflara hayrl olsun dedi.

Kürdistan slami Birlik Partisi (Yekgrtu) Bakan Selahaddin Behaedin, oyunu kullandktan sonra basna yapt konumada; Kürtlerin tek yürekle Badata gitmesi gerektiini söyledi.

Selahaddin Behaedin, Umarm seçimler effaf bir ekilde yürür. Bu ulusal bir seçimdir. Gerek dini gerekse milli hisler çerçevesinde sanda gitmek hepimizi görevimizdir dedi.

Oyunu Süleymaniyede kullanan Azadi Hareketi (Tevgera Azad) E Bakan Mihemed Ebdulla ise siyasi taraflarn Irak parlamentosuna birlik olarak gitmesi gerektiine dikkat çekerek, Kürt halknn haklarn elde etmek için eski dönemlerden daha farkl çalmalar yürüteceklerini kaydetti.

963 ULUSLARARASI GÖZLEMC TAKP EDYOR

Saat 07.00 ile balayan seçimleri Irak ve uluslararas basn kurumlarndan 4 bin gazeteci takip etti. Seçimlerin güvenliini salamak üzere Irak Bamsz Yüksek Seçim Komisyonu tarafndan 74 bin 646 gözlemci görevlendirilirken, 133 bin 415 kii ise partiler tarafndan sandk görevlileri belirlendi. Seçimleri yerinde takip etmek isteyen 963 uluslararas gözlemcinin içinde 329 gazeteci de bulunuyor.

YÜZDE 25 KADIN KOTASI

Parti ya da ittifaklarn aday listelerinde bulunan kiilerin en az yüzde 25inin kadn olmas zorunlu. Parlamentodaki kadn says yüzde 25in altna düerse, listelerdeki kadnlarn oyu erkeklerden düük olsa da, kadnlar arasndan en yüksek oy alm kadn adayn, erkeinki düürülerek, parlamentoya girmesi salanacak. 329 sandalyeli parlamentoda en az 82 kadnn girmesi bekleniyor.

AZINLIKLARA 9 SANDALYE

Irakta aznlklarn da kotas bulunuyor. Badat, engal, Kerkük, Erbilde yaamakta olan Hristiyanlara 5, engalde yaayan zidlere 1, Badatta yaayan Sakson Sabilere 1, engalde yaayan abaklara 1, Wassitte yaayan Feyli Kürtlere 1 olmak üzere 9 parlamenter aznlklardan seçilecek.

Iraktaki 18 vilayette seçilecek parlamenter says öyle: Badat 71, Ninova 34, Basra 25, Zikar 19, Süleymaniye 18, Babil 17, Erbil 16, Ambar 15, Diyala 14, Kerkük 13, Selahedin 12, Necef 12, Dhok 12, Kerbela 11, Divani 11, Vasp 11, Meysan 10, Musena 7

Ana Sayfaya Git