Irak terörden arınamamıştır

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, ülkesinde terör tehdidinin henüz tamamen ortadan kalkmadığını belirterek, İran ve bölge ülkelerini iş birliğine çağırdı.

Haberler 12.03.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Berhem Salih, resmi ziyaret için Badata gelen ranl mevkida Hasan Ruhaniyi Cumhurbakanl Saraynda resmi törenle karlad. ki lider, basna kapal görüme sonrasnda kameralarn karsna geçti.

Terör örgütü DEAla mücadelede Iraka desteinden dolay rana teekkür ederek sözlerine balayan Salih, Irakta DEAa kar elde edilen zafer büyük ve önemlidir, ancak bu zafer henüz tamamlanm deil. Terörün sapkn fikirleri ve arclktan da kurtulmak lazm. Bunun için daha fazla bölgesel i birliine ihtiyaç var. Terörün bölgemizde ve ülkemizde yeniden ortaya çkmamas için ran ve dier ülkelerle ortak mücadele ve i birlii gerekiyor. dedi.

Terör örgütleriyle mücadelede Badatn bölge ülkelerinin buluma noktas olabileceini belirten Salih, Irak, tarihi ve önemli dönüüm süreci yayor. Ülkemiz, sahamzda gerçekleen bölgesel ve uluslararas çekime ve çatmalardan çok çekti. Bölge ülkeleri Irakn istikrarnn önemi ve bunun desteklenmesini idrak ediyor. Bundan dolay da ümitvarm. Irak, ran ve Türkiyenin yan sra Arap ülkelerinin komusu olduu için ansl bir ülkedir. deerlendirmesinde bulundu.

Ruhani ile ekonomi, enerji ve ulatrma alanndaki ilikilerin güçlendirilmesini de ele aldklarn ifade eden Salih, çeitli konularda mutabakat saladklarn ve bunlarn bugün duyurulacan aktard.

- likilerden vazgeçemeyiz

ran Cumhurbakan Ruhani de iki ülke arasnda köklü ilikiler bulunduunu belirterek, Irak, bizim ikinci vatanmzdr. Irak ile ikili ilikilerimiz binlerce yla dayanyor. Bu tarihi ve bölgesel ilikilerden vazgeçemeyiz. Bunlar güçlendirmemiz lazm. dedi.

Salih ile verimli bir görüme gerçekletirdiklerini söyleyen Ruhani, Tüm alanlarda ortak i birlii potansiyelimiz mevcut. Bunlar, siyasi, ticari, yatrm, ortak sanayi bölgesi, turizm, türbe ziyaretleri, petrol, elektrik, doal gaz, bankaclk, ulam, bölgesel ve uluslararas konulardr. diye konutu.

DEAla mücadelesinde Irakn yannda yer aldklarn hatrlatan Ruhani, Irak halk ve ordusunun zor günlerinde yannda durduk bundan da onur duyuyoruz. ifadesini kulland.

Irakn bölgede önemli bir ülke olduuna dikkati çeken Ruhani, unlar kaydetti:

Irakn güvenlii, istikrar ve demokrasisi bizim için önemlidir. Irakn güvenlii bölgenin güvenlii ve istikrar demek. Irakn yannda durmak istiyoruz. Bunu da baka ülkeleri karmza alarak yapmak istemiyoruz. Irak, bölge ülkelerinin yaknlamas rolünü üstlenecek potansiyele sahip.

ran Cumhurbakan Ruhani, 3 günlük resmi ziyaret için bugün Badata geldi. Ruhaniyi Uluslararas Badat Havalimannda Irak Dileri Bakan Muhammed Ali el-Hekim karlad.

Ruhani, Irakl mevkidayla görümesinden önce Badatta iilerin mam Musa el-Kazm ve Muhammed el-Cevadn türbesini ziyaret etti.

Irak Cumhurbakan Berhem Salihin daveti üzerine Badata gelen Ruhaninin temaslar kapsamnda Irak Babakan Adil Abdulmehdi, Meclis Bakan Muhammed el-Halbusi, iilerin en büyük dini mercii Ayetullah Ali es-Sistani ve dier birçok siyasi, dini ahsiyetle de bir araya gelmesi bekleniyor.

Ana Sayfaya Git