Irak: Türkiye ile yakında Kalkınma Yolu Projesi anlaşmaları imzalanacak

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Ulaştırmadan Sorumlu Danışmanı Nasır el-Esedi, Türkiye ve Irak arasında yakında Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili anlaşmalar imzalanacağını belirtti.

Haberler 28.08.2023 - 12:25 Son Güncelleme : 28.08.2023 - 12:27

Esedi, Irakta yayın yapan devlete ait Es-Sabah gazetesine bazı açıklamalarda bulundu.

Gazete, Esedinin Türkiye ve Irak arasında yakında Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili anlaşmalar imzalanacak. şeklindeki ifadelerini manşetine taşıdı.

Bu anlaşmalar, Körfezi Türkiye sınırına taşıyacak kara ve demir yolu projelerini kapsayacak. ifadelerini kullanan Esedi, söz konusu kara ve demir yollarının Orta Doğu ile Avrupa arasında malların taşınması için temel yol olacağını belirtti.

Gazete, Başbakan Sudaninin açıkladığı Kalkınma Yolu Projesine Türkiyenin de önem verdiğini yazdı.

Irak Başbakanı Sudani, Asyayı Avrupaya bağlayacağını söylediği Kalkınma Yolu Projesini mayıs ayı sonlarında açıklamıştı. Basra Körfezindeki Büyük Faw Limanından başlayıp Irakın kuzeyine doğru devam ederek Türkiyeye ulaşacak projenin 1200 kilometre uzunluğunda demir yolu ve kara yolu altyapısını içermesi planlanıyor. Bu projenin Basra, Bağdat ve Musulu de içeren bir güzergahı takip ederek Türkiyedeki demir yolu ağına bağlanması hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git