Irak'ın İran ve Türkiye'ye açılan kapıları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) düzenlediği gayrimeşru referandum sonrasında gözler, kapatılması sıkça gündeme gelen sınır kapılarına çevrildi. IKBY'nin Türkiye'ye açılan iki kapısı bulunurken, İran'ın IKBY ile 4, Irak merkezi hükümetiyle 5 sınır kapısı var.

Haberler 05.10.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBYnin 25 Eylülde anayasaya aykr olarak referandum yapmasnn ardndan Türkiye ve rann snr kaplarn kapatma durumu gündeme geldi.

ran, IKBY ile snr kaplarn gayrimeru referandumu gerekçe göstererek geçici olarak kapatp açarken dier kaplarn ise kesintisiz bir ekilde açk tutuyor.

Tahran yönetiminin snr kaplarmz kapatyoruz açklamas sadece Erbil vilayetine bal Hac Omeran-Temerçin ile Süleymaniye vilayetindeki Bamak, Seyranbend ve Pervezhan kaplarn geçici olarak kapsarken, dier kaplardaki ileyi ticari geçiler dahil olmak üzere eskisi gibi devam ediyor.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre zaman zaman kesintiye urasa da halihazrda IKBYnin rana açlan 4 snr kapsnda da rutin geçiler devam ediyor.

RAN LE IRAK ARASINDAK SINIR KAPILARI

ran, hem Irak merkezi hükümeti hem de IKBY ile toplamda bin 450 kilometrelik snr hatt üzerinde 9 gümrük kapsna sahip.

Irak merkezi hükümetinin Basra vilayetinin dousunda elemçe, Misan vilayetinde e-ib, Vasit vilayetinde Zarbatiye, Diyala vilayetinde Somer ve Munduriye kara snr kaplar yer alyor.

IKBYnin ise ranla arasnda Süleymaniye vilayetinde Pervezhan, Bamak, Seyranbend ile Erbil vilayetinde Hac Omeran olmak üzere 4 snr kaps bulunuyor. Snr kaplarnn hepsi uluslararas olup hem ticari hem de yolcu geçileri için kullanlyor.

TÜRKYE LE IRAK ARASINDAK SINIR KAPILARI

Irak ile 370 kilometreden fazla kara snrna sahip Türkiyenin ise halihazrda iki snr kaps var. Irak ile ticaretin ana damar hattn oluturan Habur-brahim Halil Snr Kaps en önemli ve younluun en çok yaand gümrük kaps.

Ayrca, Hakkarinin çukurca ilçesiyle Duhokun Kani Masi kasabas arasnda Üzümlü Snr Kaps bulunuyor. Her iki kap da Irak merkezi hükümetine deil bölgesel yönetime açlyor.

Üzümlüden hem güvenlik hem de zor corafi koullar nedeniyle ticari geçi olmazken, Türkiyenin ticari geçilere müsait ve stratejik konuma sahip tek kaps olarak Habur görülüyor.

OVAKÖY SINIR KAPISI

IKBYnin gayrimeru referandum düzenlemesinden sonra direkt Iraka açlacak, Habura alternatif bir snr kapsnn hizmete açlmas bir kez daha gündeme geldi.

Bunun için öne çkan ilk seçenek, Haburun yaklak 12 kilometre batsnda yer alan rnak Silopiye bal Ovaköy oldu. Burann kar taraf Duhok vilayetine bal olup güvenlii Pemerge güçleri tarafndan salanyor.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Ovaköy Snr Kapsnn açlmasnn teknik olarak mümkün olduunu, ancak snrn dier tarafnda güvenliin Badat yönetimi tarafndan salanmas gerektiini söylemiti.

Habur gibi Hezil çay üzerinde kurulmas planlanan snr kaps Irak merkezi hükümetinin denetim bölgelerinden yaklak 90 kilometre mesafede yer alyor. Snrn Irak tarafndaki bölgede Sünni Kürtler çounlukta yaarken, Ezidiler, Araplar ve Türkmenler de yer yer ikamet ediyor.

Ana Sayfaya Git