Irak'ın kerpiç evleri

Eşlerini ya da babalarını şiddet olaylarında kaybeden Iraklı kadınlar, kimseye muhtaç olmamak için zor şartlar altında kerpiç fabrikasında çalışıyor.

Haberler 23.07.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elerini ya da babalarn iddet olaylarnda kaybeden Irakl kadnlar, kimseye muhtaç olmamak için zor artlar altnda kerpiç fabrikasnda çalyor.

Bakent Badatn dousundaki Nehravan bölgesinde onlarca kadn, buradaki kerpiç yapm fabrikasnda, az bir ücretle uzun saatler çalyor.

Hayatn tüm yükünü omuzlarnda hisseden kadnlar, kerpiç içiliinin zorluundan yaknsa da çou eini veya babasn terör ve iç sava gibi çeitli iddet olaylarnda kaybettii için bu ite çalmaya mecbur.

Nehravandaki çöl bir alanda kurulu fabrikada çalan kadnlar, yazn 50 derecenin üstüne çkan hava scaklyla da mücadele ediyor. Kadn içiler, günein etkilerinden korunmak için yalnzca gözlerini açkta brakacak ekilde giyiniyor.

Irak toplumunda kadnlarn ar artlarda çalmas ho görülmese de ülkedeki terör ykm ve devletin topluma kar ihmalinin neden olduu ekonomik skntlar, bu kadnlar kerpiç içilii gibi zor alanlarda çalmaya itiyor.

- Dilenmekten iyidir

Kerpiç içiliinde çalan Irakl kadnlar yaadklar zorluklar anlatt.

Genç yata evlenen ve eini iddet olaynda kaybeden 3 çocuk annesi Meryem Ummu Fatma, çocuklarmn geçimini salamak için gece gündüz çalyorum. imiz çok yorucu. Haftada 80 bin Irak dinar (yaklak 60 dolar) alyoruz. Bu ücret emeimizi karlamyor. Kimse beni zorlamasa da ekmek paras için bu ii yapmaya mecburum. Burada çalmak dilenmekten daha iyidir. dedi.

Hayatmz tam bir çile. ifadesini kullanan Ummu Fatma, kadn bünyesinin kaldrmad kerpiç yapm içiliinin 50 dereceyi geçen scaklklarda daha da zor hale geldiini dile getirdi.

75 yandaki babasyla annesi ve küçük kardelerinin de bu ite çaltn kaydeden Ummu Fatma, hükümetten yoksul ailelere tahsis edilen maa bile alamadklarndan ikayet ederek, Petrol zengini ülkede vatandalarn yarsndan fazlas isiz ve aç. ifadelerini kulland.

- Bünyem kaldrmyor

Görüntü vermek istemeyen 4 çocuk annesi Besad Adil de skntlarn u ekilde dile getirdi:

Eimi, babam ve iki genç erkek kardeimi patlamalarda kaybettim. 4 çocuum var ve hiçbirini okula gönderemiyorum. Annem ve bir kz kardeime de ben bakyorum. sizlik maa için birçok kuruma bavurdum ama sonuç alamadm. Buradaki iimiz çok meakkatli. Özellikle bu scak havada bünyem kaldrmyor. Srtmda fazla kerpiç tamak için belime kaln kemer giymek zorunda kalyorum.

Fabrikadaki içilerden sorumlu 66 yandaki Mehdi Hüseyin de kerpiç yapm içiliinin kadnlar için zorlu bir i olduunu vurgulayarak, Burada her sabah saat 6dan akam 18.00e kadar çalyorlar. Hava scakl da onlar yoruyor ama buras onlar için ayn zamanda ekmek teknesi. Baz kadnlar, geçim sknts yüzünden çocuklar ve kardelerini de yanlarnda getirip çaltryor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git