Irak'ın petrol kenti Basra'da gösteriler sürüyor

Göstericiler, Rus şirketin işlettiği "Garb elKurna 2" petrol sahasına girmeye çalıştı, güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu yaralananlar oldu

Haberler 13.07.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hükümeti sorunlara acil çözüm bulmaya çaran Mukteda esSadr, vatandalardan da gösterileri barçl ekilde sürdürmelerini istedi

Irakn güneyindeki Basra kentinde elektrik kesintileri, yetersiz hizmet ve isizlie tepki amacyla düzenlenen gösteriler sürüyor.

Güvenlik kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Basrada bugünkü gösteriler srasnda baz eylemciler, Rus irket tarafndan iletilen ülkenin en büyük petrol üretim sahalarndan Garp elKurna 2ye girmeye çalt.

Bu srada güvenlik güçlerinin ate açmas sonucu baz göstericilerin yaraland ifade edildi. Buna tepki gösteren göstericiler de güvenlik güçlerine tala karlk verdi.

Sadrdan hükümete çar

Öte yandan Iraktaki genel seçimin birincisi ii lider Mukteda esSadr, olaylarla ilgili yapt yazl açklamada, hükümeti ülkenin ve halkn selameti için sorunlara acil çözüm bulmaya çard. Sadr, unlar kaydetti:

Hükümet, acilen igalci olmayan yabanc ülke irketlerinden faydalanarak, elektrik sorununu çözmeli. Bu konuda en küçük memurdan bakana kadar kusuru olan herkes cezalandrlmal. Siyasetçilere verilen kesintisiz elektrik akm acilen kesilmeli ve elektrik sistemi ya Irakl ya da iin ehli yabanc irketlere verilerek özelletirilmeli.

Dilerseniz beraber milyonluk gösteri de düzenleyebiliriz

Vatandalardan da elektrik datm sistemlerine zarar vermemelerini ve gösterileri barçl ekilde sürdürmelerini isteyen Sadr, Eer dilerseniz beraber milyonluk gösteri de düzenleyebiliriz. teklifinde bulundu.

Basra halk, isizlik ve elektrik kesintilerini protesto etmek için pazar günü sokaa çkm, gösterilerde güvenlik güçlerinin ate açmas sonucu 1 kii bandan vurularak hayatn kaybetmiti.

Irak Babakan Haydar elbadi, sal günkü basn toplantsnda, bir göstericinin hayatn kaybettii olayla ilgili inceleme balattklarn duyurmutu. badi, kentteki durumla ilgili rapor hazrlamas için inceleme komisyonu üyelerini de Basraya gönderdiklerini ifade etmiti.

Basra sakinleri yllardr bölgelerinde faaliyet gösteren petrol irketlerinde yabanclarn deil kendilerinin istihdam edilmesini talep ediyor. Basrallar ayrca hava scaklklarnn 50 dereceyi at bu günlerde sk sk yaanan elektrik kesintilerinden de ikayet ediyor.

Gelirinin büyük ksmn petrolden elde eden Irakta ihraç edilen ham petrolün yaklak yüzde 80i Basradaki petrol kuyularndan çkarlyor. Basra, ayrca Irakn tek liman kenti özelliine sahip.

Ana Sayfaya Git