Iraklı başkanlık sistemini istiyor

"Bu sistem bu ülkeyi yönetmek için uygun değil, tüm yönetim sistemi değişmeli. Anayasa, seçim yasası ve seçim komiserliği üyelerinin de değiştirilmesini ve parlamenter hükümet sisteminden başkanlık sistemine geçilmesini talep ediyoruz. Yeşil Bölge yönetimi çökene kadar gösterilerimiz sürecek"

Haberler 07.11.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn bakenti Badat ile güney kentlerinde protestolarn sürdüren göstericiler, hükümetin istifasn ve parlamenter sistemden bakanlk sistemine geçilmesini istiyor. Göstericiler, taleplerinin karlanmamas halinde meydanlar terk etmeyeceklerini belirtiyor.

Badattaki gösterilerin merkezi olan Tahrir Meydanndan hükümet istifa ve halk rejimi düürmek istiyor sloganlar yükselmeye devam ediliyor.

AA muhabirine konuan göstericiler, ülkede yolsuzluk ve mezhepçilikten uzak bamsz bir hükümet talep ettiklerini belirterek mevcut sistemin deitirilmesini istediklerini söylüyor.

- Bakanlk sistemine geçilmesini istiyoruz

Irakl sivil aktivist Abbas Temimi, ülkede artk kronikleen bir sorun haline gelen yolsuzluk ile mezhepçi politikalarn son bulmasn ve bakanlk sistemine geçilmesini istediklerini ifade etti.

Temimi, Yolsuzluklara ve insanlarmz katleden mezhepçi politikalara kar mücadele için sokaktayz. Biz, hayat seven bir halkz. Siyasetçiler, Irak halkn böldü ve bu halkn arasna mezhepçilik gibi ykc bir fitne ekti. dedi.

Barçl gösterilerini sürdürmekte kararl olduklarn vurgulayan Temimi, iktidardakilere öyle seslendi:

Siz, artk bu ülkeyi ve halk yönetemiyorsunuz. 2003ten sonra iktidara gelen tüm yöneticiler bir ekilde yolsuzlua bulat. Bu sistem bu ülkeyi yönetmek için uygun deil, tüm yönetim sistemi deimeli. Anayasa, seçim yasas ve seçim komiserlii üyelerinin de deitirilmesini ve parlamenter hükümet sisteminden bakanlk sistemine geçilmesini talep ediyoruz. Yeil Bölge yönetimi çökene kadar gösterilerimiz sürecek.

- Hükümetin her açklamas sonras Tahrir Medyanndaki say artyor

Tahrir Meydannda gönüllü salk hizmeti veren Safiye Adnan da parlamenter sistemin ülkenin ihtiyaçlarna cevap vermediini belirterek, Siyasi partilerin kurduu bu rejimden artk kurtulmak istiyoruz. dedi.

Yargnn siyasallatn ve hükümetin d müdahalelerle yönlendirildiini dile getiren Adnan, Bu hükümet meruiyetini yitirdi, istifa etmelidir. Siyasi partilerden uzak, bamsz bir hükümet ve devlet bakan istiyoruz. diye konutu.

Adnan, 1 Ekimde patlak veren ve 25 Ekimde yeniden balayan gösterilere katlmn her geçen gün arttna dikkati çekerek, Hükümetin her açklamas sonras Tahrir Medyanndaki say artyor. ifadelerini kulland.

- siziz ve hükümet bize i bulmaktan aciz

Irakl gösterici Ali Cemal ise ülkedeki isizlik sorununa iaret ederek hükümeti bu konuda aciz kalmakla suçlad.

Ülkedeki mevcut sistemde deiim istediklerini vurgulayan Cemal, unlar söyledi:

siziz ve hükümet bize i bulmaktan aciz. Bu hükümete artk güvenimiz kalmad. Güven olsa bu kadar insan sokaa dökülmezdi. Rejimi düürüp deiim gerçekletirmek istiyoruz.

- Iraktaki kanl gösteriler

Irakllar, isizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliini protesto etmek amacyla ülkenin çeitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. Ülkede 1 Ekimde harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekimde yeniden balamt.

Birlemi Milletler Irak Misyonu, 1 Ekimden bu yana devam eden gösterilerde 254 göstericinin hayatn kaybettiini, binlercesinin yaralandn duyurmutu.

Ana Sayfaya Git