Iraklı Türkmenler yeni kurulacak hükümette bakanlık sözü aldı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erşat Salihi, yeni hükümette Türkmenlerin de temsil edilmesini beklediklerini ve bu konuda söz aldıklarını belirtti.

Haberler 10.01.2022 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Erat Salihi, yeni hükümette Türkmenlerin de temsil edilmesini beklediklerini ve bu konuda söz aldklarn belirtti.

AA muhabirine açklamalarda bulunan Salihi, yeni dönemde Türkmen milletvekillerinin Mecliste hem ii hem de Sünni gruplar içinde yer aldn hatrlatt.

Salihi, Biz Türkmen vekiller olarak da ayr bir Türkmen Grubu kurduk ve bunun bakanlna da ben seçildim. Türkmenlerin hak ve hukukunu savunma görevim var. dedi.

Türkmenler için Babakan Yardmcs ve Cumhurbakan Yardmcs gibi görevlere de talip olduklarn kaydeden Salihi, unlar söyledi:

Irakta hl Türkmenleri siyaset ve sistemin dna itme ve cezalandrma politikas mevcut. Ancak Türkmenler olarak her zaman ii ve Sünnilerin birlemesinden yanayz. Türkmenler Irakn çimentosudur. Türkmenlere zarar verilirse Irakn birlii tehlikeye girer. Irak siyasetinde etkimiz ve arlmz söz konusu. Özellikle iktidar oluturacak ii gruplarla temaslarmz oldu. Türkmenlere yeni kabinede iyi bir bakanlk verilmesi için bize söz verildi ve bu gerçekleecek.

Irakta 10 Ekim 2021de yaplan genel seçimlerde Türkmenler 329 sandalyeli Meclise 7 milletvekili göndermiti.

Meclis ilk oturumunu gerçekletiriyor

Yeni Meclis bugün ilk kez toplanacak. Oturumda milletvekillerinin yemin etmesi, ardndan Meclis Bakan ve iki yardmcsnn seçilmesi bekleniyor.

Meclis Bakan ve yardmclarnn seçimi sonras Kürt gruplarn belirleyecei cumhurbakan adaynn oylanmas gerekiyor. Seçilecek yeni cumhurbakan da ii gruplarn belirleyecei babakan adayna hükümeti kurma görevi verecek.

Irakta yeni hükümeti, 73 milletvekili ile seçimin birinci partisi olan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadra bal Sadr Grubunun mu, 70 civarnda vekilin desteini alan rana yakn ii Koordinasyon çerçevesi adl çat kuruluunun mu kuraca henüz belli deil. Bu iki ii grubun babakan adayn belirlemesi için Meclisin en büyük koalisyonunu oluturmas ve bunun için de Sünni ve Kürt gruplarla ittifak oluturma yoluna gitmesi gerekiyor.

Alnan son bilgilere göre, Sadr Grubu, Meclisin en büyük koalisyonunu oluturmak ve daha sonra hükümeti kurmak için rana yakn ii grupla deil, Sünni ve Kürt gruplarla ittifak kurmak istiyor.

Meclisteki siyasi partiler arasnda görüme ve müzakereler devam ediyor.

Ana Sayfaya Git