Irak'ta Bina Koalisyonu'nun başbakan adayı Süheyl yarıştan çekildi

Irak'ta, İran'a yakınlığıyla bilinen Bina Koalisyonu'nun başbakan adayı Kusay es-Süheyl yarıştan çekildi.

Haberler 26.12.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Süheyl, kendisini aday gösteren Irak Meclisindeki Bina Koalisyonuna yazd açk mektupta, ülkedeki mevcut durumun babakanlk yapmas için elverili olmamas nedeniyle yartan çekildiini ifade etti.

Halen Yüksek Öretim Bakan olan Süheylin muhtemel babakanlna, 1 Ekimden bu yana meydanlar dolduran göstericiler youn tepki göstermiti.

- Süheyl yerine baka aday

Öte yandan Bina Koalisyonu Milletvekili Uday Awwadi, yapt basn açklamasnda, Süheyl yerine babakan aday olarak Basra Valisi Esad dani ismini Cumhurbakan Berhem Salihe sunacaklarn duyurdu.

daninin babakanlna da scak bakmayan göstericiler, yeni babakann bamsz ve 2003 sonras siyasette yer almayan bir isim olmasn istiyor.

Bina Koalisyonu, ii milis gücü Hadi abinin siyasi aya olan Fetih Koalisyonu, eski Babakan Nuri el-Maliki liderliindeki Kanun Devleti Koalisyonu ve Sünni Meclis Bakan Muhammed el-Halbusinin ban çektii Irak Güçler Birlii Koalisyonundan oluuyor.

Koalisyon, 329 sandalyeli Irak Meclisinin 167 vekille en büyük grubu olduunu öne sürüyor ve babakanlk için gösterdikleri adayn kabul edilmesini istiyor.

Buna karlk Cumhurbakan Salihin sokan koalisyona yönelik tepkisi nedeniyle söz konusu grubun babakan adayna hükümeti kurma görevini vermek istemedii iddia ediliyor.

Ana Sayfaya Git