Irak'ta hükümet de göstericiler de direniyor

Irak Başbakanı Abdulmehdi, meydanlardan yükselen "istifa" talebine direnirken, göstericiler de sokağı terk etmemekte ısrarcı.

Haberler 26.11.2019 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta Babakan Adil Abdulmehdi, meydanlardan yükselen istifa talebine kar direnirken, hükümete kar güvenini kaybeden göstericiler de soka terk etmemekteki srarn sürdürüyor.

Abdulmehdi, Meclisin en büyük iki grubu olan Sairun ve Fetih koalisyonlarnn anlap hem hükümet bakan hem de kabine konusunda alternatif bulmalar halinde istifa edebileceini söylüyor. Babakan, aksi halde ülkede siyasi boluk oluaca ve kaosa sürüklenilecei uyars yapyor. Ancak Abdulmehdinin söz konusu iki grubun ortak bir aday üzerinde anlamasnn zor olduunu bildii için ii çkmaza soktuu yorumlar yaplyor.

u ana kadar Abdulmehdi koltuunu korumada baarl oldu ancak bu ran ve ABDnin anlamas halinde Iraka yeni bir babakann getirilemeyecei anlamna da gelmiyor.

Iraktaki iilerin dini merci Ali es-Sistani de mevcut krizden çklmas için son iki haftadr yeni seçim yasasyla erken seçime gidilmesi mesaj vermeyi sürdürüyor. Sistaninin yapt ülke, iç sava ve kaos ortamna sürüklenebilir uyars dikkati çekiyor.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ise hükümetin en büyük orta olmasna ramen göstericilerin yannda yer alarak hükümeti ve parlamentoyu sk sk eletiriyor ve Abdulmehdiyi istifaya çaryor. Sadra bal milislerin bakent Badatta Tahrir Meydanndaki gösteri alannda silahsz da olsa bulunduklar biliniyor.

stifa etmemekte direnen Abdulmehdinin görevden alnmas için Mecliste salt çounluun salanmas gerekiyor ancak söz konusu iktidarn nimetlerinden yararlanan ne Sairun Koalisyonunun ne de Hadi abinin siyasi aya niteliindeki Fetih Koalisyonunun buna yanaaca ileri sürülüyor.

- Reformlar için hükümete 45 gün süre

Irak Meclisinde milletvekili bulunan siyasi partiler, göstericilerin taleplerinin de yer ald reformlarn 45 gün içinde gerçekletirilmemesi durumunda hükümete verdikleri güvenoyunu çekeceklerini ve erken seçim karar alacaklarn açklad.

Badatta 6 gün önce akam geç saatlerde Fetih, Nasr ve Kanun Devleti koalisyonlarnn yan sra Sünni ve Kürt partiler ile Irak Türkmen Cephesi temsilcileri Ulusal Hikmet Akm lideri Ammar el-Hekimin evinde bir araya gelerek göstericilerin taleplerini görütü.

Toplant sonras yaynlanan ortak yazl açklamada, kabine revizyonu ve hizipçilikten uzak atamalarn yaplmas, yeni seçim yasas ve seçim komiserlii üyelerinin bamsz isimlerden oluacak ekilde yeniden seçilmesi gibi birdizi reformlar gerçekletirmesi için hükümete ve Babakan Abdulmehdiye 45 gün süre verildii bildirildi.

Açklamada, Meclis ve hükümet, söz konusu reformlar belirlenen süre içerisinde gerçekletirmede aciz kalrsa hükümetten güvenoyu çekilecek ve erken seçim karar alnacak. ifadesine yer verildi..

- Göstericiler, biriken sorunlarn ve yolsuzluklarn sorumlusu olarak gördüü siyasilere ders vermek istiyor

Irakl siyasi analistler, bundan sonra ülkeyi bekleyen muhtemel senaryolara ilikin AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Siyasi analist Haim el-Kindi, Irakta yaanan tüm sorunlarn kayna, devlet yönetimindeki siyasi hizipçilik. Hükümet, yl sonuna kadar göstericilerin taleplerine yant vermeli. Göstericiler 16 yldr biriken sorunlarn ve yolsuzluklarn sorumlusu olarak gördüü siyasilere ders vermek istiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Hükümet ve Meclisin birtakm kararlar aldn ancak bunun sokakta karlk bulmadn belirten Kindi, Halk, parlamentoya ve hükümete kar güveni kaybetmi durumda. dedi.

Irakta en önemli tartma konularndan biri olan Anayasa deiikliine de deinen Kindi, unlar kaydetti:

Kürtler ve Sünniler, kendilerine tannan ayrcalklardan mahrum braklmaktan korktuklar için Anayasann deitirilmesine kar çkyor. Anayasal deiikliin makul ekilde yaplmas gerekir ki 16 yldr biriken hatalardan artk geri dönülsün. Gösteriler, hatalar düzeltmek için büyük bir frsat. Sokan basksyla gerçek anlamda reformlar yaplmas önemli. Bu gösteriler, barçl ekilde devam etmesi ve d müdahalelerden uzak durulmas halinde anlam kazanr.

- Irakta büyük bir siyasi kriz yaanyor

Irakl bir dier siyasi analist Sabah Ugeyli ise Göstericilerin bir bölümü rejimi düürmek isterken, bir bölümü iktidardaki yüzlerin deimesi ve bir dier bölümü ise bakanlk sistemine geçilmesi talebinde bulunuyor. Dolaysyla Irakta büyük bir siyasi kriz yaanyor. Bu, öyle birkaç günde çözülebilecek türden bir kriz deil. deerlendirmesinde bulundu.

Ülkede Anayasadan kaynakl birtakm sorunlar olduunu ifade eden Ugeyli, sözlerini öyle sürdürdü:

Adil bir seçim yasas için Anayasa deiiklii art. Meclis, göstericilerin taleplerini karlayabilecek birtakm yasalar çkarabilir ve bu durum siyasi yönetime kar güveni yeniden tesis edebilir. Siyasi partilerin de bunun için ciddi ekilde çalmas gerekiyor. Siyasi partilerin, Ammar el-Hekimin evinde toplanp reform belgesi imzalamas ve bu konuda hükümete 45 gün süre vermesi krizi hafifletebilir ve sokaa güven alayabilir ancak bunun halk nezdinde somut ekilde gerçeklemesi lazm. Dini merci de göstericilerin yannda yer alan bir tutum sergiliyor ve hükümetin düürülmesinden ziyade belirli bir zaman diliminde reformlarn yerine getirilmesinden yana bir görü ifade ediyor.

Ugeyli son olarak Irakta adil bir seçim yasas ve bamsz yargçlardan oluacak seçim komiserlii gibi deiikliklerle siyasetin yeniden dizayn edilebileceini sözlerine ekledi.

- Abdulmehdiye kar 4 aday iddias

Siyasi partilerin, göstericilerden gelen istifa çarsna kulak tkayan Babakan Abdulmehdinin yerine gelebilecek alternatif isim araynda olduu ifade ediliyor.

Irak Stratejik Aratrmalar Topluluu Bakan Vatik Haimi, Babakan Abdulmehdiye kar 4 alternatif isim üzerinde duruluyor. Bunlardan biri u an Cumhurbakanl Müstearl görevini yürüten Ali ükrü. Eski Necef Valisi Adnan el-Zuri, Basra Valisi Esat dani ve Sosyal çalmalar Bakan Muhammed iya Sudani de zikredilen dier isimlerden. dedi.

Haimi, açklad isimler dnda bamsz baz adaylarn da düünüldüünü ancak geçtiimiz günlerde Cumhurbakan Berhem Salihin evinde toplanan siyasi partilerin ad geçen adaylardan herhangi biri üzerinde henüz anlamadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git