Irak’ta müdahale sertleşiyor: 13 ölü

Basra’da başlayan gösteriler ülkenin birçok kentine sıçrarken dün Divaniye kentinde gerçekleşen gösteride 20 yaşındaki gösterici polis kurşunuyla yaşamını yitirdi.

Haberler 22.07.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta emniyet güçlerinin göstericilere yönelik müdahalesi giderek sertleiyor. Irakn Divaniye kentinde düzenlenen gösterilere müdahale eden emniyet güçleri bir kiinin ölümüne neden oldu. Badattaki gösterilerde ise özel timler göstericileri göz yaartc gazlarla durdurdu. Irak polisi, Basra bata olmak üzere Kerbela ve Necefte de göstericilere müdahalede bulundu.

Divaniye kentinde göstericilere müdahale eden polis silah kulland. Bir kiinin yaamn yitirdii Divaniyedeki gösteri sonrasnda Irakta 8 Temmuzdan beri devam eden gösterilerde yaamn yitirenlerin says 13e çkt.

Divaniyede düzenlenen gösteriler sonrasnda Fransz Haber Ajans AFPye bilgi veren yerel bir kaynak, 20 yandaki bir göstericinin ateli silah ile öldürüldüünü aktard. Farkl kaynaklar Badattaki gösterilerde özel timlerin devreye girdiini belirterek bu kentte de göstericilere kar sert müdahalede bulunulduunu bildirdi.

BADATTA GÖSTERCLER YEL HATA GRMEK STED

Basrada elektrik kesintileri ve kente hizmet götürülmesinde yaanan aksaklklar ile isizlik ve yoksulluu protesto gerekçesiyle balayan gösteriler, ksa sürede bakent Badat ile Kerbela ve Necef bata olmak üzere birçok kente sçramt. Badatta göstericilerin Yeil Hat olarak adlandrlan devlet daireleri ile d temsilciliklerin bulunduu bölgeye girmesine izin vermeyen emniyet güçleri, bu yöndeki giriimlere kar sert müdahalede bulunmay sürdürüyor. Badatta gösterilerin birçou bu nedenle Yeil Hat dnda gerçekleiyor.

Badatta dün yaplan protesto gösterilerinde protestocular Tahrir Meydannda toplanarak Cumhuriyet Köprüsü üzerinden Yeil Hata girmek istediler. Göstericilerin Yeil Hata girmek istemesi üzerine Irak polisine bal özel timler, göstericilere göz yaartc gazlarla müdahalede bulundu. Müdahale srasnda aralarnda gazetecilerin de bulunduu birçok kii gazdan etkilendi.

Yolsuzluk kart sloganlarn giderek daha fazla dile getirilmeye baland Badatta gösterilerin bugün de sürecei ifade ediliyor. Bugün ayrca Basra bata olmak üzere ülkenin birçok kentinde gösterilerin devam etmesi bekleniyor. Genel grev çarsnn da yapld Irakta, gösterilerin talepler karlanncaya kadar devam edecei belirtildi.

SADR, HÜKÜMET KURMA çALIMALARININ DURDURULMASINI STED

Birçok farkl siyasi grubun destek verdii gösterilere ilikin dün Twitter üzerinden bir açklama yapan ii lider Mukteda Sadr, dier siyasi gruplara çarda bulunarak hükümet kurmak amacyla yürütülen koalisyon görümelerinin göstericilerin talepleri gerçekleinceye kadar durdurulmasn istemiti.

Hükümet kurma giriimlerini Basradan Badata sçrayan protestolarda göstericilerin hakl taleplerinin yerine getirilmesi artna balayan Sadr, taleplerin yerine getirilmesi için hükümet ile göstericiler arasnda dayanmay salayacak bir komisyon kurulmas teklifinde de bulundu.

BASRADA ÜST DÜZEY UZLAI KOMSYONU KURULDU

Gösterilere ilikin Irakn Basra kentinde 16 Temmuzda gösterilerin organize edilmesi amacyla kurulan Üst Düzey Uzla Komisyonu üyesi eyh Ebu Kerar da bir basn toplants düzenledi. Basn toplantsnda konuan Kerar, Göstericilerin asayi güçlerinin zulmüne uramamas için Basradaki airet, eyh ve aktivistler olarak bir araya gelip bu uzla komisyonunu kurmaya karar verdik dedi. Kerar, amaçlarnn gösterilerin barçl bir ekilde devam etmesi olduunun altn çizdi.

Ana Sayfaya Git