Irak’ta tartışmalı bütçe meclisten geçti

Irak'ta siyasi krize dönüşen, Erbil'in payının düşürüldüğü ve "kemer sıkma" içeren 2018 yılı bütçesi, Kürt milletvekillerinin boykotuna rağmen mecliste onaylandı.

Haberler 04.03.2018 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak meclisinde farkl gruplarn paylarna itirazlar nedeniyle birçok kez ertelenen oturumlarn ardndan yaplan oylamada bütçe, oy çokluuyla geçti.

ii Ulusal Koalisyonu milletvekillerinden Ali Safi, AA muhabirine yapt açklamada, 2018 yl bütçesi, mecliste hazr bulunan milletvekillerinin oy çounluuyla onand. dedi.

Yaklak 104 trilyon dinar (88 milyar dolar) olarak belirlenen bütçede, 10 milyar dolar civarnda açk bulunduu belirtiliyor.

Söz konusu bütçede petrol sat varil bana 46 dolar olarak hesaplanrken, günlük 250 bin varili Kerkükten olmak üzere 3,88 milyon varil petrol ihracat yer alyor.

TARTIMALI IRAK BÜTçES

Kürt milletvekilleri, önceki yllarn aksine Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) ayrlan bütçe paynn yüzde 17 deil, yüzde 12,6 olarak kararlatrlmasndan dolay meclisin bütçe oturumlarn boykot etti.

Sünniler ise, DEAtan kurtarlan bölgelerin yeniden imar için bütçede ayrlan pay yetersiz buluyordu. Bütçeye bir itiraz da Basra gibi petrol üreten kentlerin milletvekillerinden gelmiti.

Bütçenin onayland oturumda 328 milletvekilinin 176s hazr bulundu. IKBY, parlamentoda 62 milletvekili ile temsil ediliyor.

Irak Babakan Haydar el-badi, mecliste bir türlü oylamaya sunulmayarak krize dönüen 2018 yl bütçesinin kentlerdeki nüfus saysna göre datldn ve bunda kendisinin rolü olduunu söylemiti.

Irakta daha önceki yllarda yaplan bütçeler, daha çok özellikle Badat ve Erbil arasnda yaplan siyasi ittifaklara göre ekilleniyordu. Söz konusu ittifaklar sonucu IKBY, bütçeden yüzde 17lik gibi önemli bir pay alyordu.

Uzmanlar, ülkenin 2014ten beri kar karya kald ekonomik krizi henüz atlatamadn ve bu ylki bütçede de kemer skma politikasnn devam ettiini söylüyor.

Ana Sayfaya Git