Irak’taki gösteriler, halk arasında "ulusal kimlik" bilincini güçlendirdi

Irak'taki hükümet karşıtı gösteriler, ülkedeki vatandaşlar arasında ulusal kimlik bilincini güçlendirdi ve Şii iktidarın yıllardır yaymaya çalıştığı "mezhepçilik" söyleminin etkisini kırdı.

Haberler 13.11.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta isizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizlii nedeniyle 1 Ekimden bu yana devam eden gösterilerde mezhepçi söyleme rastlanmyor.

Badattaki gösterilerin merkezi Tahrir Meydannda Sünni ve ii gençler omuz omuza vererek hükümeti protesto ediyor. Gösterilere Musul, Enbar ile Salahaddin gibi Sünni kentlerden gelenler de bulunuyor.

Göstericilerin Vatan istiyoruz ve Mezhepçilie hayr yazl pankartlar günlerdir Tahrir Meydann süslüyor.

Irakl ii göstericiler, iktidarda bulunan ii partilerine rann eliyle gösterileri kana bulama ve yolsuzluk sisteminin parças olarak bakyor.

Irakta mevcut durumda ii iktidar çevresiyle ii sokak arasnda ciddi bir bölünme yaanyor. Özellikle dini merci Ali es-Sistaninin, gösterilerin vatandalara tannan doal hak olduu ve d müdahaleleri kabul edilemez bulduklar yönündeki açklamasnn ardndan ii taban ve ülkenin dier katmanlarnda ortak ulusal kimlik inanc pekiti.

Sistaninin d müdahaleden kastnn ran olduu yorumlar yaplmt.

Nitekim ran Dini lideri Ali Hameney, Iraktaki gösterileri komplo ve kaos çkarma eylemi olarak nitelendirmiti. Hameney, açklamasnda daha da ileri giderek, yaplan gösterilerin arkasnda ABD, srail ve Suudi Arabistann olduunu söylemiti.

- rann iiler arasndaki güvenirlii azalyor

Hameneyin bu açklamalar Irakta sosyal medya araclyla birçok entelektüel ve sivil aktivist tarafndan tepkiyle karland.

Irakl göstericiler, iisi, Sünnisi, Kürtü Türkmeni ve Hristiyanyla kronikleen ortak sorunlar yaad ve süregelen mezhepçi ve ayrtrc politikalarn bertaraf edilmesi kanaatine ulat.

Iraktaki gösteri meydanlarnda Hameney ve Kasm Süleymaniye yönelik tepki gösteriliyor. Gösteri alannda da Hamaney ve Süleymaniyenin posterleri üzerinde çarp iareti yer alyor.

rana yönelik bu tepkilerin özellikle ii nüfusun youn olduu ve rana yakn Hadi abi silahl gruplarn ciddi varlnn bulunduu güney kentlerinde yaanmas da dikkati çekiyor.

rann Kerbeladaki Bakonsolosluunun iki defa göstericiler tarafndan baslp atee verilmesi bu ülkeye olan tepkinin en açk göstergesiydi.

ran yönetiminin, 2003 sonras Irakl iiler arasndaki güvenirlii gittikçe azalyor.

Sistaninin DEAla mücadele için 2014 ylnda yapt cihat fetvas üzerine kurulan Hadi abinin iilerin nazarndaki varl güçlüyken, ii taban bu milis yapya artk Babakan Adil Abdulmehdi hükümetinin yönlendirmesiyle gösterileri bastran ve kana bulayan grup olarak bakyor.

rann Iraktaki ii iktidarna açk desteine kar, ii liderler Mukteda es-Sadr ve Ammar el-Hekim Abdulmehdiye kar bayrak açt ve hükümetinin istifasn istedi.

-Ulusal kimliimizi güçlenirdi

Nur Sabr, Bu gösteriler, yllardr unutturulan ulusal kimliimizi güçlenirdi. Irakllk uuruyla hareket edebileceimizi gördük. Mezhepçi ve ayrmc politikalar iflas etti. Daha özgür bir ülke için mücadele edeceiz. ifadelerini kulland.

rann Irakn içilerine karmasn eletiren Sabr, Babakan Adil Adbulmehdi ve yakn çevresinin güvenlik güçlerine randa yllar önce yaplan gösterileri datma yöntemlerinin aynsnn kullanlmas talimat verdiini söyledi.

54 yandaki Um Mustafa da Bizim nesil savalar neslidir. 2003 sonras savalarn sona ereceini ve dardan gelen siyasetçilerle deiimin gerçekleeceini düündük ancak bu olmad. Bu kiiler daha sonra halkn maln çalan birer çeteye dönütü. dedi.

Ebu Haydar Kaabi de ise ii ve Sünni göstericilerin omuz omuza vererek hükümeti protesto ettiini anlatarak, Irakllk bizi birletiriyor. Bu da siyasetçilerin en çok korktuu eydir. Yllardr fitne ve terfrika ekerek milleti böldüler. diye konutu.

- Gençler, Türkiye gibi bir ülke istiyorlar

Badatl Fuad Rikabi de Mevcut siyasetçilerin dönemi sona erdi. diyerek, unlar kaydetti:

Türkiye gibi ülkelere seyahat eden gençler oradaki gelimilii ve yaplan yollar görünce hayran kalyorlar. Döndüklerinde Türkiye gibi bir ülke istiyorlar. Siyasetçiler ve siyasi partiler bu gençleri hafife almasnlar. Gösterilere önderlik eden bu gençlerin içinden önemli bir siyasetçi grup çkacak ve ülkeyi onlar yönetecek.

Ana Sayfaya Git