Irak'taki oy pusulalarının elle sayılması

Genel seçimlere hile karıştığı iddiasıyla başlatılan oy pusulalarının elle sayım işlemi kapsamında 6 ilin oyları yarın Bağdat'ta sayılmaya başlanacak

Haberler 09.07.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta 12 Maysta yaplan genel seçimlerde hile ve aibe kart iddiasyla oylarn yeniden elle saylmas karar kapsamnda 6 ildeki oy sandklarnn bakent Badata getirildii ve saym ilemine yarn balanaca bildirildi.

Irak Bamsz Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Lueys Cabir, yapt yazl açklamada, Basra, Misan, Zikar, Musenna, Kadisiyye ve Vast illerinde kullanlan oylarn elle saym ileminin yarn Badatta balayacan ifade etti.

Elle saym ileminin tüm sandklar için geçerli olmadn kaydeden Cabir, saym srasnda hile yapld iddia edilerek resmi ikayette bulunulan sandklarn Irakl siyasi parti temsilcilerinin yan sra ülkede bulunan Birlemi Milletler (BM) ve büyükelçilik yetkililerinden oluan gözetmenlerin huzurunda açlarak oy pusulalarnn yeniden elle saylacan dile getirdi.

Süleymaniyedeki oy pusulalarnn ise sal günü yine bu ilde yeniden elle saylmas bekleniyor.

OY PUSULALARININ ELLE SAYILMASI

Iraktaki genel seçimler sonras oylarn yeniden saylmasnn en çok istendii kent olan Kerkükte, geçen hafta balayan elle saym ilemi 3 gün sürdükten sonra herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin durdurulmutu.

Seçim komisyonu, Kerkükteki oylarn elle saymnn durdurulmas hakknda herhangi bir resmi açklama yapmazken, hile ve aibe ithamlaryla kar karya kalan Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) Politbüro Sorumlusu Mela Bahtiyar dün düzenledii basn toplantsnda elle saym ilemi srasnda oylarn 93ünün ilan edilen sonuçlarla örtütüünü iddia etmiti.

Irak Meclisi, 6 Haziranda ülke genelinde seçim sandklarnn yeniden açlarak elle saylmas, yurt dndaki seçmenlerin ve snmaclarn bulunduu bölgeler ile IKBYdeki güvenlik güçlerinin kulland oylarn ise iptal edilmesi karar almt.

Irak Anayasa Mahkemesi ise 21 Haziranda meclisin hile kart gerekçesiyle 12 Mays seçimlerinde kullanlan oylarn yeniden elle saylmas kararnn doru olduuna hükmetmi ancak güvenlik güçlerinin kulland oylarn iptal edilmesini anayasaya aykr bulmutu.

Ana Sayfaya Git