Irak'taki Şii siyasi liderler, seçimin sonuçlarını kabul etmediklerini açıkladı

Irak’ta Şii siyasi liderler, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın kazananı olduğu seçim sonuçlarını kabul etmediklerini duyurdu.

Haberler 15.10.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Badat

Badatta Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amirinin evinde toplanan eski Babakanlardan Nuri el-Maliki ve Haydar el-badi ile Hadi abi Bakan Falih Feyyad ve Ulusal Hikmet Akm lideri Ammar el-Hekim, seçim sonuçlarn deerlendirdi.

Toplant sonras yaynlanan açklamada, Açklanan nihai olmayan seçim sonuçlarn daha önce kabul etmediimizi duyurmutuk. Son iki günde seçim sonuçlarnn açklanmas noktasnda yaanan kaosu ve gerçeklerin açk ekilde ilan edilmemesinden dolay Yüksek Seçim Komiserliine kar güvenimiz sarsld. Dolaysyla seçim sonuçlarn bu ekliyle tekrar reddettiimizi duyuyoruz. Bu sonuçlarn kabul edilmesi, toplumsal bar tehlikeye atacak. denildi.

Irakta 10 Ekimde yaplan erken genel seçimlerde nihai olmayan sonuçlara göre, ii lider Mukteda es-Sadra bal Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclise 73 vekil gönderdi.

Meclisin ikinci büyük grubunun ise 38 sandalyeyle eski Meclis Bakan Muhammed Halbusinin (Sünni) liderlik ettii Takaddum Partisi olduu belirtildi.

Eski Babakan Nuri el-Malikinin Kanun Devleti Koalisyonu da 37 vekille üçüncü srada yer ald.

rana yakn Fetih Koalisyonu ise 14 sandalye elde ederken, Hekim ve badinin oluturduu ittifak ise 4 sandalye elde edebildi.

Sadr dndaki ii siyasi liderler, sonuçlarla oynandn ve seçime hile kartrldn iddia ediyor.

Irak Yüksek Seçim Komiserlii, kesin sonuçlar henüz açklamad.

Irakta 2003 ylndan bu yana beincisi yaplan seçimlerin, yüzde 41le en düük katlm oranna sahip seçim olduu ifade edildi.

Ana Sayfaya Git