İran, Afgan mültecilerin ülkeye girişini engelleyecek

İran İçişleri Bakanlığı Sınır İşleri Genel Müdürü Hüseyin Kasımi, Afganistan sınırında konuşlu güvenlik güçlerine "İran'a girmek isteyen Afganları engellemeleri" talimatı verildiğini belirtti.

Haberler 19.08.2021 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Yarg Erkine bal Mizan Haber Ajansna konuan Kasmi, Talibann ülke yönetimini kontrolüne ald Afganistandaki gelimeler dikkate alnarak ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnn yaylmasn engellemek amacyla Afganistan snrnn ciddi kstlamalara tabi tutulduunu ifade etti.

Kasmi, bu kapsamda Güney Horasan, Sistan-Beluçistan ve Rezevi Horasan eyaletlerinde konulu güvenlik güçlerine rana girmek isteyen Afganlar engellemeleri talimat verildiini kaydetti.

Afganistann snr komusu ran, 800 bini kaytl olmak üzere yaklak 3 milyon Afgan vatandana ev sahiplii yapyor.

Talibann ülke yönetimine hakim olmasnn ardndan birçok Afgan ülkelerinden kaçmaya balamt.

Talibann ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasnda ubat 2020de varlan bar anlamas çerçevesinde bu yl uluslararas güçlerin Afganistandan geri çekilme süreci balad.

Anlama yabanc güçlere saldrlmamasn öngörürken Talibann Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Dohadaki müzakereleri devam ettiren Taliban, e zamanl ekilde, hazirandan bu yana iddetli saldrlarla Afganistanda birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hzla hakim oldu.

Bakent Kabil çevresini kuatan Taliban, 15 Austosta Cumhurbakan Eref Ganinin ülkeyi terk etmesinin ardndan kenti çatmasz ekilde kontrolüne ald.

Ana Sayfaya Git