İran Dışişleri Bakanlığı: Nükleer görüşmelerde geriye en zor konular kaldı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden nükleer görüşmelerde önemli ilerleme kaydedildiğini fakat geriye en zor konuların kaldığını söyledi.

Haberler 22.02.2022 - 11:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rann resmi ajans IRNAya göre Hatibzade, bakent Tahrandaki Dileri Bakanl binasnda düzenledii haftalk basn toplantsnda, Viyanada devam eden nükleer müzakerelere ilikin açklamalarda bulundu.

Hatibzade, Müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildi. Görüülecek konu says azald. Fakat bundan sonra geriye en zor, en ciddi ve kilit konular kald. dedi.

Avrupa ve ABDnin alaca kararlar beklediklerini ve bu konuda henüz bir ilerleme kaydedilemediini dile getiren Hatibzade, unlar kaydetti:

Eer krmz çizgilerimizin ve ran halknn hak ve hukukunun görmezden gelindii bir noktaya gelirsek, anlama yapmayz. Hiçbir zaman ran halknn haklarndan taviz vermeyeceiz.

ABDnin ranla baz konular direkt görümek istediini belirten Hatibzade, Washington yönetimi, bu talebini eski Bakan Donald Trump döneminde de gündeme getirmiti. Fakat bu talep, Trumpn dier ileri gibi ov amaçlyd. Baz konular dolayl olarak ABDyle görüüyoruz. ifadelerini kulland.

rann nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsaml Ortak Eylem Plan (KOEP) olarak adlandrlan anlama, Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (ngiltere, ABD, çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve ran arasnda 2015 ylnda imzalanmt.

Eski ABD Bakan Donald Trumpn 2018de ülkesini tek tarafl olarak anlamadan çekmesi karar sonrasnda rana uygulanan ekonomik yaptrmlar tekrar uygulamaya konulmutu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aamal olarak geri dönmütü.

KOEPin yürürlüe konulmasna yönelik görümeler, Kasm 2021de Avusturyann bakenti Viyanada balamt.

Ana Sayfaya Git