İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: "Tutuklu takasına hazırız, top ABD'de"

"İran Dışişleri Bakanlığı, yeni tutuklu takasına hazır olduğunu ve bu konuda topun ABD sahasında bulunduğunu ilan etti. İsviçre gibi ülkeler, bu konuda adım atarsa yeniden tutuklu değişimi yapabiliriz"

Haberler 17.12.2019 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Dileri Bakanl Sözcüsü Abbas Musevi, yeni tutuklu takasna hazr olduklarn ve bu konuda topun ABD sahasnda olduunu söyledi.

Musevi, Dileri Bakanlnda düzenledii basn toplantsnda, gündemdeki konulara ilikin deerlendirmelerde bulundu.

ran vatanda 3 bin kiinin muhtelif suçlamalarla farkl ülkelerde tutuklu olduunu belirten Musevi, buna karlk birçok ülke vatandann da randa tutuklu olduunu ve bu sorunu çözmek için yeni tutuklu takasna hazr olduklarn ifade etti.

Musevi, öyle konutu:

ran Dileri Bakanl, yeni tutuklu takasna hazr olduunu ve bu konuda topun ABD sahasnda bulunduunu ilan etti. sviçre gibi ülkeler, bu konuda adm atarsa yeniden tutuklu deiimi yapabiliriz.

Musevi ayrca yaptrmlar ihlal etmekle suçlandklar için vizeleri bulunsa dahi vatandalarndan zorunlu olmadkça ABDye seyahat etmemelerini istedi.

- Suudi Arabistann, ran tarafndan uzatlan dostluk elini skmasn temenni ediyoruz

randan bir heyetin müzakere amacyla Suudi Arabistana gittii iddialarna ilikin de deerlendirmelerde bulunan Musevi, bu konuda bir bilgisi olmadn söyledi.

Bu ülkeyle hac ve umreler için giden yetkililerin dnda herhangi bir görüme olmadn ancak baz ülkelerin gerginlikleri bitirmek ve müzakereleri balatmak için birtakm giriimlerde bulunduunu dile getiren Musevi, unlar kaydetti:

Suudi Arabistann, ran tarafndan uzatlan dostluk elini skmasn temenni ediyoruz. u bilinmelidir ki yabanclar davet etmekle, silah depolamakla güvenlii salayamayz. Bununla durum deimeyecek, belki daha da kötü olacak.

- Nükleer anlama konusunda AB ülkeleri ciddi admlar atmal

Musevi, nükleer anlamadaki taahhütlerin azaltlmasyla ilgili atlacak yeni admlarn henüz deerlendirme aamasnda olduunu ve daha zaman varken AB ülkelerinden bu konuda ciddi admlar atmalarn beklediklerini ifade etti.

Rusyann Fordo Nükleer Tesislerinden çekilmesine ilikin ise Musevi, Moskova ile i birlii noktasnda geri adm atlmadn ve faaliyetlerin durma nedeninin teknik olduunu dile getirdi.

Musevi, Rusyadan alnacak 5 milyar dolarn da kredi olmadn ve bu parann Moskova ile yaptklar ortak projelerin gelitirilmesi için tahsis edildiini söyledi.

OECD bünyesinde Kara Parann Aklanmasnn Önlenmesine likin Mali çalma Grubu FATF yasasyla ilgili olarak da Musevi, u ifadeleri kulland:

Dost ve komu ülkeler de bu yasann çkmamas ve FATFa üyeliin gerçeklememesi durumunda ran bankalar ile çalamayacaklarn bildiriyorlar. Eer üyelik olmazsa artlarmz daha da arlar ve ekonomimiz daha kötü hale gelir.

Musevi, son olarak Cumhurbakan Hasan Ruhaninin yakn zamanda Japonya ve Malezyay ziyaret edeceini ve Asyadaki gelimeler ile nükleer anlama konularnn ele alnacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git