İran-IKBY sınırındaki hamalların zorlu mücadelesi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) İran sınırındaki bölgelerde hamallık yaparak geçinen köylüler, çetin coğrafik şartların yanı sıra bölgedeki yoğun kar yağışından kaynaklı zorluklarla mücadele ediyor.

Haberler 10.02.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IKBY-ran snr boyunca, sadece bölge sakinlerinin yük tamacl yapmasna izin verilen, uluslararas geçilere kapal birçok snr kaps bulunuyor. Snrn her iki yakasnda yaayan köylüler, bölgenin tarma elverisiz dalk yaps nedeniyle geçimlerini yük tamacl yaparak sürdürüyor. Snrda yük tayarak günde sadece 6 dolar kazanan hamallar, özellikle zorlu k artlarnda evlerine ekmek götürebilme uruna kar altnda kalma ihtimalini göze alarak tehlikeli bir yolculua çkyor.

IKBYnin Erbil kentine bal çoman ilçesiyle, rann Bat Azerbaycan eyaletindeki Piranehr ilçesini birbirine balayan Hac Omeran-Temarçin Snr Kapsnn sadece yük tamacl için kullanlmasna izin veriliyor.

- Yalar 16 ile 70 arasnda

K mevsimi boyunca snr bölgesinde kar kalnlnn bir metreyi at bölgede çoman ve Piranehrden gelen yüzlerce hamal her gün Hac Omeranda toplanarak bölgedeki tüccarlarn ar mallarn yükleniyor.

Hamallarn günde sadece bir defa geçiine izin verilen kapda daha fazla para kazanabilmeleri için mümkün olduu kadar ar yük kaldrmalar gerekiyor. randa yük tamacl yapanlarn saysnn 4 bin, IKBYde ise ortalama 100 kii olduu ifade ediliyor. Snr kaplarnda yük tayarak ekmeini çkaran hamallarn yalar ise 16 ile 70 arasnda deiiyor.

Erbilden yük araçlaryla Hac Omerana yakn bir bölgeye getirilen eyalar daha sonra hamallar tarafndan srtlanarak ran topraklarna tanyor. Snrdaki hamallar, k aylarnda hava scaklnn genellikle eksi derecelerde olduu günlerde sabahn erken saatlerinde evlerinden çkp eyalarn yer ald bölgede bir araya geliyor.

Piranehrden gelen ancak ismini vermek istemeyen ranl bir hamal, 100 ila 150 kilogramlk yükleri yaklak 5 kilometre mesafeye götürmeleri karlnda para kazandklarn belirtti.

- Günlük 6 dolar kazanyorlar

ranl hamal, haftann sadece 5 günü yük tamacl yapabildiklerini ve ellerine günlük 6 dolar geçtiini söyledi.

smini açklamak istemeyen baka bir hamal ise randaki ekonomik kriz ve zorlu yaam koullarndan dolay 4 çocuklu aileme bakmak zorundaym. Yamn ilerlemesi ve bel ftna ramen, haftann 5 günü yük tayorum. dedi.

Bölgede yapabilecei baka bir iin olmadn aktaran ranl hamal, kendisini bu ie yoksulluun zorladn dile getirdi.

Engebeli dalar arasnda ç tehlikesine ramen bu ii yapmak zorunda olduklarn ifade eden hamal, Geçen ay snr bölgesinde yaan youn kardan dolay 4 arkadamz kaybettik. dedi.

Snrdaki hamallar, IKBYden rana dizüstü bilgisayar ve telefon gibi elektronik eyalar tayor. Söz konusu eyalarn, snr noktasnda ran snr muhafzlar tarafndan kontrol edildikten sonra ülkeye giriine izin veriliyor.

Ana Sayfaya Git