İran, Irak'taki ABD üssüne attığı füzeleri sergiledi

İran, Irak'ın Enbar vilayetindeki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Hava Üssü'ne fırlattığı balistik füze modellerini başkent Tahran'da sergiledi.

Haberler 08.01.2022 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahran

ran, 3 Ocak 2020de ABD tarafndan Badat Havalimannda öldürülen Devrim Muhafzlar Kudüs Gücü Komutan Kasm Süleymaninin intikamn almak amacyla 8 Ocakta ABDnin Iraktaki Ayn el-Esed Hava Üssünü onlarca füzeyle vurdu.

Saldrnn 2. yl münasebetiyle ABD üssüne frlatlan 700 kilometre menzilli Zülfikar Basir, 800 kilometre menzilli Kyam ve 1000 kilometre menzilli Dezful balistik füzeleri rann bakenti Tahrandaki mam Humeyni Musallasnda sergilendi.

Ne olmutu?

Dönemin Irak Babakan Adil Abdulmehdinin daveti üzerine Irakn bakenti Badata giden Kasm Süleymaninin konvoyu, 3 Ocak 2020de sabaha kar ABD ordusuna ait silahl insansz hava aracndan atelenen füzeyle hedef alnmt.

Saldrda, Süleymani ve ranl subaylarn yan sra Hadi abi Bakan Yardmcs Ebu Mehdi el-Mühendisin de aralarnda bulunduu 5 Irakl ile toplamda 10 kii hayatn kaybetmiti.

Devrim Muhafzlar Ordusu, 8 Ocakta sabaha kar ABDnin Irakn Anbar vilayetinde bulunan Ayn el-Esed Hava Üssünü balistik füzelerle vurduunu duyurdu. Devrim Muhafzlar Ordusu, ehit Süleymaninin intikam operasyonu eklinde duyurulan saldrya ABDnin yant vermesi halinde, çok daha sert ve ezici karlk verileceini açklad.

Saldrlarn ardndan gözler Washingtona çevrildi. Dönemin ABD Bakan Donald Trump, Beyaz Sarayda Ulusal Güvenlik Konseyini toplad.

Trump, daha sonra Twitterdan yapt açklamada, randan frlatlan füzeler Iraktaki 2 askeri üssü hedef ald. Zayiat ve hasar tespit çalmalar yaplyor. u ana kadar her ey yolunda. mesajn verdi. ABD Savunma Bakanl (Pentagon) ise ABD askerlerinin kayp vermediini açklad. ABDli yetkililerce daha sonra yaplan açklamada, saldryla ilgili toplam 109 ABD askerine travmatik beyin hasar tehisi konulduu belirtildi.

Ana Sayfaya Git