İran lideri Hamaney Rafsancani'nin halefini belirledi

Ocak ayında hayatını kaybeden İran eski cumhurbaşkanlarından Rafsancani'den boşalan DMTK başkanlığı görevine Şahrudi atandı

Haberler 15.08.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran lideri Ali Hamaneyin Düzenin Maslahatn Tehis Konseyi (DMTK) bakanlna Mahmud Haimi ahrudiyi atad bildirildi.

ran resmi haber ajans RNAnn haberine göre, Hamaney tarafndan yaymlanan kararnameyle, ocak aynda hayatn kaybeden Ali Ekber Haimi Rafsancaniden boalan DMTK bakanlna ahrudi atand.

Haberde, Hamaneyin DMTK bakannn yan sra, konseyin genel sekreter ve üyelerini de be yllk yeni dönem için seçtii belirtildi.

randa DMTK bakanln yürüten ve 1989-1997 yllar arasnda iki dönem cumhurbakanl yapan Rafsancaninin 8 Ocakta hayatn kaybetmesinin ardndan konsey bakanlna Ali Muvahhidi Kirmani geçici olarak seçilmiti.

- ahrudi kimdir?

Irakn Kerbela kentinde doan yeni DMTK bakan ahrudi, rana döndükten sonra, dönemin ran lideri Ayetullah Humeyni ile Irak iileri arasnda köprü vazifesi görmütü.

ahrudi, 1999 ile 2009 yllar arasnda yarg erki bakan olarak DMTK üyelii yaparken, söz konusu 10 yllk dönemin öncesi ve sonrasnda Anayasa Koruma Konseyi üyelii görevini de üstlenmiti.

ran liderinin izin verdii konularda Anayasa Koruma Konseyi ile ran meclisi arasndaki anlamazlklar çözme ve ran liderine, ülkenin genel siyasetinin belirlenmesinde danmanlk etme görevleri olan anayasal kurul olan DMTK, 1988 ylnda kuruldu.

DMTK üyeleri arasnda, ran lideri tarafndan atanan gerçek kiilerin yan sra, ülkenin yarg, yasama ve yürütme erki bakanlar ve ran silahl kuvvetler bakan yer alyor.

DMTK bakan ve üyeleri 5 yllna ran lideri tarafndan atanyor.

Ana Sayfaya Git