İran zor durumda

Türkmenistan'ın İran'a verdiği gazı kesmesi, Tahran yönetimini zora sokabilir. Uzmanlara göre bu durum, İran ekonomisinin iyi olmadığının göstergesi.

Haberler 05.01.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkmenistan, borç gerekçesiyle rann gazn kesti. Bu durumun ran ekonomisini olumsuz etkilemesi beklenirken, bir dier beklenti de Türkiyede kesintiler yaanabilecei yönünde. Üstelik rann, tahkim tarafndan Türkiye lehine kesilen cezay da ödemesi gerekiyor.

TÜRKYENN GAZINDA KESNT OLABLR

Enerji Piyasalar ve Politikalar Enstitüsü Bakan Volkan Özdemir, Türkmenistann rana gönderdii gaz kesmesine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

rann doalgaz tüketim-üretim ve ithalat-ihracatn normal koullarda ucu ucuna dengelediini dile getiren Özdemir, öyle konutu:

Bu durum, randaki doalgazn verimsiz kullanm ve yatrm eksiklii nedeniyle gerçekleiyor. Gerçekleen kesinti ister istemez ihracat da etkiliyor. Hava koullar da ciddi anlamda skntl olursa, randan Türkiyeye gaz aknda baz kesintilerin meydana gelmesini bekleyebiliriz, ama ondan da önce bizim kazandmz tahkim ve alacamz 2 milyar dolar var. Ya aldmz gazdan mahsup edilecek ya da dorudan ödeyecekler. Henüz o konumda da deiller.

TÜRKMENSTANIN GEREKçES DAHA LGNç

Türkmenistann gerekçesi de ilginç. rana gaz kestik çünkü para ödenmiyor. diyorlar. Bu da ciddi anlamda sorunun doalgazla ilgili olmadn, ancak ran açsndan maddi bir sorun olduunu gösteriyor.

Önemli bir doalgaz ithalatçs olan rann tüketiminin de Türkiyeden dört kat fazla olduuna iaret eden Özdemir, ran, Türkiyeye ylda yaklak 8 milyar metreküp gaz ihraç ediyor, ama öbür taraftan daha fazla miktar Türkmenistandan alyor. ran doalgaz sektörü yllardr yatrm, teknoloji ve mali kaynak eksiklii nedeniyle verimsiz ileyen bir sektör. Türkiyeye satt miktardan daha büyük bir kaynak kesintisi olduu için randa zorluklar olacaktr. Bu da ister istemez rann doalgaz dengesine olumsuz yansyacaktr. dedi.

BORCUNU VEREMYOR

Angora Gaz Genel Müdürü Gökhan Yardm da mevsim artlar nedeniyle doalgaz tedarikinde önemli bir sorun yaandn söyledi.

K aylar göz önüne alndnda Türkmenistandan gelen gazn ran için son derece önemli olduuna dikkati çeken Yardm, ran, ayn zamanda Ermenistana da gaz veriyor. Oras da skntya girebilir. rann bize de borcu var tahkimden dolay. Onu da veremiyor. ran doalgaz borçlarn ödemekte sknt yayor. Bunu böyle görmek lazm. randa hava souyunca bu etki daha da büyüyebilir. diye konutu.

TÜRKMENLERE NE KADAR BORCU VAR?

ran, Türkmenistandan ald gaz daha çok ülkenin kuzeyinde bulunan Tebriz bölgesindeki sanayi ve konutlar için kullanyor. Ülkede k döneminde Güney Pars sahasndan üretilen gaz, Tahrandaki konutlarda tüketilince ülkenin kuzeyine ulaamyor. ran da Türkmenistandan ithal ettii gaz kuzey bölgelere ulatrarak arz skntsn çözmeyi hedefliyor. rann bu almdan dolay Türkmenistana 1,8 milyar dolarlk gaz borcu bulunduu öne sürülüyor.

Ana Sayfaya Git