İran'a ABD'nin siber saldırısı

Washington Post, Pentagon'un saldırısında roket ve füze atarları kontrol eden bilgisayar sistemlerininin hedef alındığını bildiriyor.

Haberler 24.06.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amerikan basn, Basra Körfezindeki tanker saldrlar sonras ABDnin rann silah bilgisayar sistemlerine siber saldr düzenlediini öne sürdü.

Washington Post gazetesi, Perembe günü düzenlenen siber saldrnn roket ve füze atarlar kontrol eden bilgisayar sistemlerini hedef aldn aktard.

New York Times gazetesinin haberinde ise, siber saldrlarn ABDnin insansz hava aracnn (HA) düürülmesi ve petrol tankerlerine düzenlenen saldrlardan sorumlu tuttuu rana misilleme olduu belirtildi.

rann sistemlerinde hasar oluup olumad, bamsz kaynaklarca dorulanm deil.

Trump: Pazartesi rana yeni yaptrmlar devreye sokacaz

ABD Bakan Donald Trump, siber saldr iddiasyla ilgili henüz bir açklama yapmazken, rana Pazartesi gününden itibaren bir dizi büyük yaptrm ise devreye sokacaklarn söyledi.

Trump, bu yaptrmlarn rann nükleer silah almasn engellemeyi hedeflediini, Tahran nükleer planlarndan vazgeçmedii takdirde de ekonomik basky sürdüreceklerini belirtti.

Twitter hesabndan paylat mesajda Trump , ran üzerindeki yaptrmlarn kalkaca ve yeniden üretken ve müreffeh bir ulus olacaklar günü iple çekiyorum ifadelerini kulland.

Cuma günü NBC televizyonuna konuan Trump, ABDnin müzakerelere açk olduunu fakat rann nükleer silahlara kavumasna izin vermeyeceklerini söylemiti.

Trump, rann ülkesine ait bir insansz hava aracn düürmesinin ardndan misillemede bulunmaya hazrlandklarn ancak böyle bir saldrnn 150 ranlnn ölümüne neden olduunu örendikten sonra, planlanan saldry 10 dakika kala durdurduunu belirtmiti.

ABD siber saldrs hakknda bilinenler neler?

ABDnin farkl basn kurulularna konuan kaynaklar, siber saldrnn Körfezdeki tanker saldrlarna misilleme yaplmas amacyla haftalardr planlandn söyledi.

Saldrnn ran Devrim Muhafzlarnn Perembe günü Amerikan insansz hava aracn vurmak için kulland bilgisayar sistemini hedef ald öne sürüldü.

ABD, ayn sistemle tankerlerin de vurulduunu iddia ediyordu.

Washington Post gazetesi, siber saldrda sistemlerin devre d brakldn, NYT gazetesi ise, saldrnn sistemi belli bir süre için devre d brakmay amaçladn aktard.

Öte yandan, ABD ç Güvenlik Bakanl Tahrann ülkesine yönelik siber saldrlarna hz verdiini açklad.

Körfezdeki gerginlik neden trmand?

rann RQ-4 Global Hawk (Küresel ahin) tipi insansz hava aracn vurmas, Umman Körfezinde vurulan tankerlerden Washingtonn Tahran sorumlu tutmas nedeniyle bölgede gerilimi daha da artrmt.

Tahran, dünyann en önemli petrol koridoru Hürmüz Boazndaki tankerleri vurduu suçlamasn reddediyor.

ran Devrim Muhafzlar insansz hava aracnn kendi hava sahalarna girince düürüldüünü iddia etmi, ABD Bakan Trump ise ran tarafndan frlatlan füzenin hava aracn uluslararas hava sahasnda düürdüünü söylemiti.

ran, ABDnin insansz hava aracn vurduu srada yaknlarda bulunan ve 35 kiiyi tayan yine ABDye ait bir askeri uça da hedef alabileceini fakat bunu yapmadn öne sürmütü.

Ana Sayfaya Git