İran’a terör saldırısı

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde düzenlenen askeri geçit törenine düzenlenen silahlı saldırıda en az 24 kişi öldü, 53 kişi de yaralandı.

Haberler 23.09.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olayn yaand Huzistan eyaleti Vali Yardmcs Ali Hüseyin Hüseynzade, terör saldrs sonucu 24 kiinin yaamn yitirdii ve en az 53 kiinin de yaral olarak hastanelere kaldrldn duyurdu. Yaamn yitirenlerden birinin gazeteci olduu belirtildi. ran devlet televizyonunun haberine göre, geçit törenindeki askerlere ve locada oturan üst düzey askeri yetkililere silahl bir grup tarafndan ate açld. ran devlet televizyonu muhabiri, saldrnn geçit törenin banda meydana geldiini olay sonras törenin daldn söyledi.

rann güneybatsndaki Ahvaz kentinde askeri geçit törenine düzenlenen silahl saldrda en az 24 kii öldü, 53 kii de yaraland.

ran Cumhurbakan Hasan Ruhani, Ahvaz kentindeki askeri geçit törenine yönelik yaplan saldrya ilikin , rann en küçük saldrya tepkisi sert olacak ancak bu teröristleri destekleyenler hesap vermeli dedi.

Ruhani ayrca saldry düzenleyen ve balantlarnn tespiti için stihbarat Tekilatna talimat verdi.

Ahvaz Milli Direnii (Al Ahvaz) adl ayrlkç bir örgüt saldry üstlendi. Örgütün sözcüsü Yakup Hür El-Tosteri uydu üzerinden Farsça yayn bir televizyon kanalna yapt konumada saldrnn örgüt tarafndan yapldn ancak sivil halk hedef almadklarn ileri sürdü.

rann resmi haber ajans RNA, Ahvazdaki terör saldrsnda yaamn yitirenlerin saysnn 24e yaral saynn ise 53e yükseldiini duyurdu. Haberde, ölenler arasnda geçit törenini izlemek için olay yerinde bulunan kadn ve çocuklarn da olduu belirtildi.

ran Silahl kuvvetler Sözcüsü Abulfazl ikarçi, dört kii olan saldrganlarn daha önceden silahlarn geçit töreninin yaplaca alann arkasndaki bir parkta saklad bilgisini paylat.

Olayn yaand Huzistan eyaleti Vali Yardmcs Ali Hüseyin Hüseynzade, yarallardan bazlarnn durumunun kritik olduunu, ölü saysnn artabileceinden endie edildii vurgulad.

Locada oturan üst düzey askeri yetkililere ate

ran devlet televizyonunun haberine göre, geçit törenindeki askerlere ve locada oturan üst düzey askeri yetkililere silahl bir grup tarafndan ate açld. ran devlet televizyonu muhabiri, saldrnn geçit törenin banda meydana geldiini olay sonras törenin daldn söyledi.

Olayn yaand Huzistan eyaleti Valisi Gulamrza ariati, saldrganlarn askeri üniforma giyerek yetkililerin bulunduu alannn arkasndan ate açtn, olayda sivil halktan da yaral olanlarn olduunu söyledi.

Saldrganlardan biri yakaland

ran Silahl Kuvvetler Sözcüsü Abulfazl ikarçi, Ahvaz saldrsn düzenleyen saldrganlarn tamamyla etkisiz hale getirildiini söyledi. Sözcü, dört kii olan saldrganlardan üçünün öldürüldüünü, birinin de yakalandn söyledi.

Zarif: Sorumlu terör destekçileri ve ABDli iverenleri

ran Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarif, Ahvaz saldrsna ilikin Twitter hesabndan yaymlad bir mesajda, ran, bölgesel terör destekçileri ve ABDli iverenlerini saldrnn sorumlusu olarak görüyor. ran, yurttalarnn yaamn savunmak için hzl ve kararl bir ekilde tepki verecek diye uyard ve ekledi:

Yabanc bir ülke tarafndan eitilip, silahlandrlan, para alan ve kullanlan teröristler Ahvaza saldrd çocuklar ve yetikinler kurbanlar arasnda.

erif: Suudi Arabistan yönetimi destekliyor

ran Devrim Muhafzlar Sözcüsü Ramazan erif de olay soras yapt açklamada, söz konusu örgütün Suudi Arabistan yönetimi tarafndan desteklendiini savunarak, saldr olaynn ülke genelinde düzenlene geçit törenlerini etkilemek amacyla gerçekletirdiini ifade etti.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin, rann Ahvaz kentinde yaanan terör saldrs nedeniyle ran Cumhurbakan Hasan Ruhaniye basal mesaj gönderdi. Putin mesajnda terörle mücadelede iki ülke arasndaki ibirliinin arttrlmasnn altn çizdi.

randa bugün 1980de balayan Irak-ran savann yldönümü nedeniyle ülkenin birçok kentinde askeri geçit törenleri yaplyor.

ranl yetkililer, saldr sonra bölgedeki ran-Irak snr geçi kapsndaki geçilerin güvenlik nedeniyle yavalatldn belirtti.

Ana Sayfaya Git