İran'da sel felaketinin ağır bilançosu

İran'da yaklaşık 10 günden buyana devam eden sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketi ülkenin genelini vurdu, 44 kişi öldü 265 kişi yaralandı.

Haberler 29.03.2019 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

randa yaklak 10 günden bu yana devam eden saanak ya nedeniyle meydana gelen sel felaketi ülkenin genelini vurdu.

Kuzey ve kuzeybatda hayat olumsuz yönde etkileyen saanak ya sele dönüürken bat, güneybat ve orta kesimlerde de iddetini artran yamur neticesinde binlerce evi su bast. Yamur, ekim alanlarnn su altnda kalmasna, geçimini hayvanclkla sürdüren göçebelerin ve köylülerin ahrlarndaki binlerce hayvann telef olmasna neden oldu.

- 44 kii öldü 265 kii yaraland

randa insanlk krizine dönüen sel felaketi, Nevruz tatili için ülkenin çeitli bölgelerine seyahat eden turistleri hazrlksz yakalad. Son bilgilere göre, ülkenin büyük bölümünde youn yalarn neden olduu selde Fars eyaletinde 21, Gülistanda 7, Mazenderanda 5, Kuzey Horasanda 3, Kohguliye-Buyer Ahmedde ve Loristanda 2er, Kirmanah, Huzistan, Hemedan ve Simnanda 1er kii öldü.

Selden etkilenen Fars, Kirmanah, Gülistan, Loristan, ylam, Simnan, Kuzey Horasan, Rezevi Horasan, Huzistan, Buehr, Kohguliye-Buyer Ahmed, Hemedan, Kirman eyaletlerinde 265 kiinin yaraland.

rann 31 eyaletinden 25ini etkisi altna alan iddetli yalardan kaynakl sel nedeniyle ülkede yaklak 300 ilçe ve köyün acil yardma ihtiyaç duyduu belirtiliyor.

iraz kenti giriinde Kuran- Kerim Kaps Caddesinde meydana gelen selde 200den fazla araç sürüklenerek hurdaya döndü.

- 5 eyalette yaklak 170 milyon dolar zarar

ran etkisi altna alan iddetli yalarn neden olduu sel felaketinde 5 eyalette u ana kadar yaklak 170 milyon dolar zarar olutuu belirtildi.

ran Tarm Bakan Mahmud Hucceti, son günlerde ülkeyi etkisi altna alan iddetli ya nedeniyle meydana gelen sel felaketinin Gülistan ve Mazenderan eyaletindeki tarm alanlarna 120 milyon dolardan fazla zarar verdiini söyledi.

Tasnim Haber Ajansna göre Hücceti, Sel felaketi, Gülistan eyaletindeki ziraat alanlarna 1 trilyon 50 milyar tümen (yaklak 81 milyon dolar), Mazenderan eyaletine 550 milyar tümen (yaklak 42 milyon dolar) zarar verdi. dedi.

ranl Örenciler Haber Ajansna (ISNA) konuan Kirmanah Eyaleti Kriz Masas Bakan Celil Balayi, son günlerde iddetli ya nedeniyle meydana gelen sel felaketinin Kirmanah eyaletinde altyap ve tarm arazilerinde 376 milyar tümen (yaklak 29 milyon dolar) hasara yol açtn söyledi.

Balayi, altyapnn güçlendirilmesi çalmalar için 765 milyar tümen (yaklak 59 milyon dolar) ödenee ihtiyaç duyduklarn aktard.

çaharmahal-Bahtiyari eyaleti Ziraat Kurumu Bakan Zebihullah Garib de eyaletteki tarm arazilerinin ve sulama sistemlerinin sel nedeniyle 115 milyar tümen (yaklak 9 milyon dolar) civarnda zarara uradn açklad.

Simnan Eyaleti Valisi Alirza Ainager de sel felaketinin Simnan eyaletinde 100 milyar tümen (yaklak 8 milyon dolar) zarara yol açtn aktard.

Ainegar, eyalette sel nedeniyle toprak kaymas sonucu 120 evin hasar gördüünü belirtti.

-5 bin ahr hayvan telef oldu

ran Veteriner Kurumu Bakan Alirza Refipur, ülkenin birçok eyaletinde meydana gelen sel felaketinde yaklak 5 bin ahr hayvannn da telef olduunu belirtti.

Refipur, Mazenderan, Gülistan, Kirmanah, Loristan, Kohgiluye-Buyer Ahmed ve Kuzey Horasan eyaletlerinde 4 bin 500 küçükba ve 136 büyükba hayvan sel nedeniyle telef oldu. dedi.

-Yaklak 6 bin ar kovan söndü

Ar üreticilerinin de selden etkilendiini aktaran Refipur, Mazenderan eyaletinde 5 bin 680 ve Gülistan eyaletinde 295 ar kovan sel nedeniyle söndü. bilgisini verdi.

Et ve yumurta üretimi için beslenen 841 bin 500 kanatl hayvann sel sonucu telef olduunu dile getiren Refipur, Ayrca Gülistan, Kirmanah, Loristan, Kohgiluye-Buyer Ahmed eyaletlerinde 94 souk iklim bal üretim çiftlii ile 500 hektar scak iklim bal üretim alan zarar gördü. diye konutu.

- Fars eyaletinde bir günlük yas

Sel felaketi sonucu hayatn kaybedenler ve yaralananlar için iraz kentinin bal bulunduu Fars eyaletinde bir günlük yas ilan edildi.

- Barajlar tat

randa Gülistan Eyaleti Su letme Genel Müdür Yardmcs Hüseyin Dehkan, saanak ya nedeniyle bölgedeki barajlarn tatn belirtti.

ran resmi ajans IRNAya konuan Dehkan, Bölgede son günlerde etkili olan iddetli ya Gülistan eyaletindeki barajlarda su orannn 2 buçuk kat artmasna yol açt. dedi.

Eyaletteki barajlarn toplam su tutma kapasitesinin 118 milyon metreküp olduuna iaret eden Dehkan, u an barajlarda 264 milyon metreküp su biriktiini söyledi.

-Yeni sel uyars

ran Meteoroloji Genel Müdürü Seher Tacbah, yalarn yaklak 20 gün daha süreceini, önümüzdeki 5 günde ülkenin kuzey ve bat kesimlerinde etkili olacak yan pazar ve pazartesi günleri iddetini artrarak sele sebebiyet verebilecei belirtti.

Tacbah, Kirmanah, ylam, Loristan, çabarmahal-Bahtiyari, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Dou ve Bat Azerbaycan, Zencan ve Hemedan eyaletlerinde topran suya doyumu nedeniyle gelecek yalarn sel felaketine neden olabileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git