İran'dan Yemen'deki Husilerin operasyonuna destek

"Yemenliler saldırı altında, dolayısıyla buna karşılık cevap vermeleri çok normal. İran bu konuda manevi ve siyasi desteğini vermiştir"

Haberler 01.10.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Dileri Bakanl Sözcüsü Abbas Musevi, Husilerin balatt askeri operasyonu meru müdafaa olarak gördüklerini belirterek, desteklediklerini söyledi.

Musevi, bakent Tahrandaki Dileri Bakanlnda düzenledii basn toplantsnda, gündemdeki konulara ilikin açklamalarda bulundu.

Husilerin balatt askeri operasyonun ran açsndan meru müdafaa olduunu ve söz konusu operasyonu desteklediklerini ifade eden Musevi, Yemenliler saldr altnda, dolaysyla buna karlk cevap vermeleri çok normal. ran bu konuda manevi ve siyasi desteini vermitir. dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmann rana yönelik suçlamalarna da cevap veren Musevi, ran aleyhine dile getirilen iddialarn asl esas yoktur. (Yemende) Atekesin kabul edilmesi, sivillere yönelik saldrlarn durmas ve barçl siyasi çözümlerin balamas lazm. Suudi Arabistan için bu krizden çkmann tek yolu atekesi kabul etmesi ve ablukaya son vermesidir. diye konutu.

Yemenin ar abluka altnda olduunu söyleyen Musevi, insani yardmlarn ulatrlmas için yollarn açlmas durumunda rann gereken destei vermeye hazr olduunu dile getirdi.

- AB ülkelerinin nükleer anlamaya yönelik tutumu

Avrupa Birlii (AB) ülkelerinin nükleer anlamadan çkma yönünde herhangi bir tehditte bulunduundan haberdar olmadn ancak söz konusu devletlerin taahhütlerini ABDnin isteine baladn savunan Musevi, AB ülkeleri, bizim telafi için attmz admlara cevap mahiyetinde adm atarlarsa bu çok gülünç ve yanl olur. Onlara böyle admlar atmamalarn tavsiye ediyoruz. ifadelerini kulland.

Yaptrmlar kalkmad, ABDnin hatalarn kabul etmedii ve nükleer anlamaya dönülmedii sürece müzakerelerin olmayacan yineleyen Musevi, ABD ile her türlü müzakerenin nükleer anlamaya dönülmesi artna bal olduunu belirtti.

- htilaflarn müzakere yoluyla çözülmesi her zaman için mümkündür

Irak Babakan Adil Abdulmehdinin Riyad ziyaretinin ardndan Tahrana geliinin henüz kesinlemediini aktaran Musevi, ran ile Suudi Arabistan arasndaki görümelere ilikin ise unlar söyledi:

htilaflarn müzakere yoluyla çözülmesi her zaman için mümkündür. Bölgede istikrarszlk ve güvensizliin giderilmesi için çaba gösterenlerin isteini geri çevirmez. ster direkt ister dolayl yoldan ara buluculuk çabalarn reddetmediimizi ilan ediyorum.

- Zarifin ABD Kongre üyeleriyle görümesi

Son olarak ran Dileri Bakan Muhammed Cevad Zarifin ABD Kongre üyeleriyle görümesine de deinen Musevi, Zarifin ABD Kongre üyeleriyle sürekli görütüünü ve bunun gizli bir ey olmadn ifade etti.

Musevi, ABD Kongre üyeleri, yaptrmlardan sonra korktu ve Zarif ile telefonda bölge konularyla ilgili görütüler. Muhtelif konularda rann görülerini almak istediler. dedi.

Yemendeki Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, Suudi Arabistan topraklarnda Necran ekseni denilen bölgeye Allahtan Genel Zafer ad verilen askeri operasyon düzenlediklerini açklamt.

Ana Sayfaya Git