"İran'ın sonu Sovyetler Birliği gibi olabilir"

İranlı siyasetçi ve akademisyen Elahe Kulayi, ülkede her gün daha da şiddetlenen ekonomik krize önlem alınmazsa İran'ın Sovyetler Birliği gibi parçalanabileceği uyarısında bulundu.

Haberler 30.06.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tahran Üniversitesi Öretim Üyesi Kulayi, sosyal medya hesabndan paylat mesajnda, Sovyetler Birliinin tecrübelerinden ders çkarmazsak onlarn gittii yola doru gidiyoruz. ifadelerine yer verdi.

Ekonomik krize ilikin önlemlerin bir an önce alnmas gerektiini vurgulayan Kulayi, mevcut krizlere önlem alnmazsa rann Sovyetler Birlii gibi parçalanabilecei uyarsnda bulunarak, Vaktimiz dar. diye yazd.

ranl akademisyen Kulayi, rann mevcut ekonomik durumunu Sovyetler Birliinin son dönemlerindeki durumuna benzeterek, Lütfen Tahran Üniversitesinin yaymlad Sovyetler Birliinin çöküünün ekonomik kökleri adl kitab okuyun. mesajn paylat.

rann bakenti Tahranda bulunan Büyük Tahran çarsndaki esnaf, birkaç gündür ülkedeki ekonomik sorunlar ve döviz kurundaki yükselii protesto etmek amacyla kepenk kapatma eylemleri yapyor. randa dolarn ksa sürede 4 bin tümenden 7 bin 500 tümen seviyelerine kadar yükselmesi üzerine, Cumhurbakan Hasan Ruhani hükümeti, nisan aynda dolarn 4 bin 200 tümene sabitlenmesi karar ald ve serbest piyasada alm satm yasaklamt.

rann sonu Sovyetler Birlii gibi olabilir

Bankalarda resmi kur üzerinden ilem gören dolar, u anda serbest piyasada 8 bin 100 tümen seviyelerinde ilem görüyor. ABD Bakan Donald Trumpn geçen ay nükleer anlamadan çekildiini ve yeni yaptrmlarn uygulanacan açklamas, ran ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Öte yandan Tahran yönetimi, halkn bir kesimi tarafndan, nükleer anlamadan sonra eriim salad ülke dnda dondurulmu on milyarlarca dolar mal varln ülke ekonomisini iyiletirmek yerine bölgedeki nüfuzunu artrmak için kontrolündeki silahl gruplar finanse ettii gerekçesiyle eletiriliyor.

Tahran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Hukuk Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Elahe Kulayi, reformist kimliiyle bilinen eski Cumhurbakan Muhammed Hatemi döneminde milletvekili olarak görev yapt. Kulayi, Tahran Belediye Bakanlna da adayln koymu fakat seçilememiti.

Ana Sayfaya Git