İranlı general Süleymani'nin yardımcısı Suriye'de öldürüldü

İran medyası, ülkenin Ortadoğu politikasına yön veren General Süleymani'nin yardımcısı Samadi'nin IŞİD'in Suriye'deki son kalesinde çıkan çatışmada öldürüldüğünü bildiriyor. Kasım Süleymani, son olarak Irak-İran sınırında görüntülenmişti.

Haberler 20.11.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rann Ortadoudaki operasyonlarnn bandaki isim olan Kudüs Kuvvetleri Komutan Kasm Süleymaninin yardmcs öldürüldü.

Yerel medya, Süleymaninin yardmcs Hayrullah Samadinin terör örgütü IDin Suriyedeki son kalesi Ebu Kemal ilçesindeki çatmalarda öldürüldüüni bildiriyor.

Deyr ez Zoru ksa süre önce IDden temizleyen Suriye ordu birlikleri, geçtiimiz günlerde Ebu Kemali geri alsa da bir gün içinde teröristler kontra saldryla yeniden kontrol salamt. lçe halen Suriye askerleri ve Hizbullahn kuatmas altnda.

Medyada yer alan haberlere göre, Samadi havan topu patlamas sonucu ar yaraland ve sahra hastanesine tanrken öldü.

Suriyedeki iç savata am rejiminin en önemli müttefikleri arasnda yer alan ran, hem ülkeye gönderdii askerleri hem de Lübnan Hizbullahyla çatmalarda yer ald.

Resmi olmayan rakamlara göre ran Suriyedeki çatmalarda 2 bin 400 askerini kaybetti.

Ebubekir el Badadiyi ellerinden kaçrdlar

Rusya ve rann desteiyle ilerleyen Suriye ordusu, Irak ve Suriyeden kaznmak üzere olan katil sürüsünün lideri Ebubekir El Badadiyi Ebu Kemalde elinden kaçrmt.

Haziran 2014te Musuldaki El Nuri Camiinde hilafet ilan eden Badadi, yüzünü ilk ve son kez verdii hutbe srasnda gösterdi. Rusya yaz mevsimi banda Badadinin hava saldrsnda öldürüldüünü açklam ancak bu bilgi dorulanamamt.

Halifelik bir ylda çöktü

Irak ve Suriyedeki topraklarnn yüzde 90n kaybeden terör örgütü, geçen yldan bu yana büyük bir çözülme yaad.

17 Ekim 2016da teröristlerin elindeki en büyük kent olan Musulu kurtarmak için balayan operasyon, dokuz ay sonra hedefine ulat ve tarihi ehir 9 Temmuzda geri alnd.

Irakta Musulun ardndan Telafer kurtarld, Ekim ay içerisinde ise katil sürüsünün son kalesi Havice ilçesi teröristlerden tamamen temizlendi.

Suriyede ise ubat 2017de terör örgütünün en batdaki kalesi El Bab Türkiyenin snr ötesi harekatyla geri alnd. El Babn dümesi domino etkisi yaratt, Frat Nehri boyunca elinde tuttuu her yeri kaybeden örgüt fiili bakent ilan ettii Rakkay ise Ekim aynda yitirdi. Hemen peinden doudaki son büyük kalesi Deyr ez Zor da dütü.

Be kta, 30dan fazla ülke

ID, Mays ayndan bu yana spanya, ngiltere, ABD, Fransa, Filipinler, Endonezya ve ran gibi ülkelerde saldrlar düzenledi. bugüne kadar 30dan fazla ülkeyi hedef alan ve saylar 200ü aan saldrlarn bazlar dorudan örgüte üye teröristler tarafndan yapld, bazlarnda ise yerel militanlar kullanld.

Amerikan CNN Internationaln ubat aynda yapt derlemeye göre, be ktay kana bulayan saldrlarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriyedeki savata ölenlerin says ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettii sivil veya askerlerin on binlerce olduu tahmin ediliyor.

Ana Sayfaya Git