İranlı milletvekilinden "yönetimde çift başlılık" tepkisi

"Yönetimde çift başlılık her alanda kendini gösteriyor. Herkes ayrı bir karar uyguluyor. Kaç tane hükümet, kaç tane istihbarat birimi ve kaç paralel yönetim merkezi var belli değil"

Haberler 12.12.2019 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Meclisi Tahran Milletvekili ve Kadn Grubu Bakan Pervane Silahör, ülke genelinde geçen ay geni halk gösterilerine neden olan benzin zammna dair devlet yöneticilerinin sorumluluk kabul etmediini ve çift balln birtakm sorunlar da beraberinde getirdiini savundu.

Silahörün ran Meclisinde milletvekillerine hitaben yapt konuma sosyal medyada geni yer ald. Silahör ülke genelinde yüzlerce kiinin hayatn kaybetmesine neden olan benzine yüzde 300 zam kararyla ilgili yöneticilerin sorumluluktan kaçtn belirtti.

Son yllarda ülkede yetki ve sorumluluklar açsndan, Ali Hamaneyin temsil ettii Liderlik ile Hasan Ruhaninin bulunduu Cumhurbakanl makamlarnn çift balla yol açtn söyleyen Silahör, öyle devam etti:

Yönetimde çift ballk her alanda kendini gösteriyor. Herkes ayr bir karar uyguluyor. Kaç tane hükümet, kaç tane istihbarat birimi ve kaç paralel yönetim merkezi var belli deil. çift bal yönetim, sorumluluk almaktan kaçyor. Halk karsnda Kimdi? Ben deildim oyunu oynanyor.

Silahör, emniyet güçleri tarafndan onlarca kiinin öldürüldüü 1999daki örenci protestolar, Mir Hüseyin Musevinin cumhurbakanl seçim sonuçlarna itirazyla balayan 2009 olaylar, ekonomik sorunlar nedeniyle alevlenen daha sonra rejim kart gösterilere dönüen Aralk 2017 olaylar ve son olarak geçen ay yaanan gösterileri hatrlatarak, söz konusu protestolarn halkn siyasal, ekonomik ve sosyal talepleri nedeniyle yaandn belirtti.

- Halk bu yönetimin neresinde?

ranl Vekil Silahör, sözlerini öyle sürdürdü:

randa özel imtiyazlara sahip, seçkin bir snf olutu. Yönetimde cumhuriyetçilik, merkeziyetçilie kayd. Ülkenin idari ilerinde totaliter, paralel kurumlar söz sahibi oldu. Düzenin Maslahatn Tehis Konseyinden tutun Anayasay Koruyucular Konseyine, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyinden, Devrim Kültür Konseyi, Sosyal Medya uras ve son olarak 3 yönetim organna (yasama, yürütme, yarg) kadar durum böyle. Peki halk bu yönetimin neresinde?

Ülke yöneticilerinin toplumun sosyal sorunlarndan habersiz olduuna dikkati çeken Silahör, Karar alclar, toplumun sorunlar nelerdir? Ne gibi sosyolojik deiiklikler olmutur ve halkn fakirlik ve sosyal sorunlar nelerdir, bilmiyorlar. çünkü halkn içinde yaamyorlar. Eer halkn arasnda olsalard, halkn fakirliini ve feryatlarn duyarlard. deerlendirmesinde bulundu.

Silahör, ayrca geçen ay yaanan olaylarda emniyet güçleri tarafndan öldürülen göstericilerin ailelerinin yüzüne bakamadklarn sözlerine ekledi.

- Tartmal benzin zamm karar

ABD yaptrmlarnn da etkisiyle ekonomik açdan zor günler geçiren ran halk, 15 Kasmda Yarg Erki Bakan, Meclis Bakan ve Cumhurbakanndan oluan Ekonomi Koordinasyon Yüksek Konseyinin kararyla benzine yüzde 300 zam yapldnn açklanmasnn ardndan protestolara balamt.

Ülkenin birçok kentinde 3 gün süren gösterilerde kamu binalar, bankalar, benzin istasyonlar tahrip edilmi, marketler yamalanmt. Gösterilerle ilgili olduu öne sürülen 7 bin kiinin gözaltna alnd belirtilirken, Uluslararas Af Örgütü gösterilerde en az 208 kiinin öldüünü açklamt.

Cumhurbakan Ruhani, zamdan haberinin olmadn söylemi, lider Hamaney, kararn kendisine ait olmadn savunarak söz konusu karar desteklediini söylemekle yetinmiti.

ran Petrol Bakan Bijen Namdar Zengene ise benzin zammyla ilgili kararn kendileri tarafndan alnmadn ve sadece uyguladklarn açklamt.

Ana Sayfaya Git