İranlı siyaset bilimciden ülke basınına İdlib eleştirisi

İranlı siyaset bilimci Prof. Dr. Sadık Zibakelam, İdlib'deki sivillerin Beşşar Esed rejimi askerlerini "memnuniyetle karşılamak" yerine Türkiye sınırına doğru kaçtığını belirterek, İran basınını yaşanan insani drama karşı sessiz kalmakla suçladı.

Haberler 20.02.2020 - 00:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TAHRAN - ranl siyaset bilimci Prof. Dr. Sadk Zibakelam, dlibdeki sivillerin Bear Esed rejimi askerlerini memnuniyetle karlamak yerine Türkiye snrna doru kaçtn belirterek, ran basnn yaanan insani drama kar sessiz kalmakla suçlad.

Zibakelam, Twitter hesabndan yapt açklamada dlibde 3 milyondan fazla insann yaadn hatrlatarak, insani drama dikkati çekti.

dliblilerin Esed rejimi askerlerinin geliini memnuniyetle karlamak yerine Türkiye snrna doru kaçtn vurgulayan Zibakelam, dlibliler, asgari yaam imkanlarnn dahi bulunmad kamplara snyor. çok sayda çocuk, souklardan dolay donarak hayatn kaybetti. lginç olan u ki; ran basnnn tamam bu faciayla ilgili hiçbir ey söylemiyor. ifadelerini kulland.

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib, neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin ve rejim kart silahl gruplarn kalesi niteliinde bulunuyor. ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. dlib rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Rejim ve destekçileri son dönemde Kefrenbude, Han eyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yan sra dlibin güneyi ve güneydousu, Hamann kuzey ve dou krsal ile Halepin güney ve bat krsalnda çok sayda yerleimi youn topçu ve hava saldrlar neticesinde ele geçirdi.

17 Eylül 2018deki Soçi mutabakatndan bu yana rejim ve destekçilerinin dlibe saldrlarnda 1800den fazla sivil can verdi. Ocak 2019dan bu yana göç edenlerin says 1 milyon 942 bini buldu.

Birlemi Milletler (BM), nsani lerden Sorumlu Genel Sekreter Yardmcs Mark Lowcock, önceki gün yapt yazl açklamada, dlibde devam eden krizin dehete düüren yeni bir seviyeye ulat konusunda uyarda bulunarak, 21inci yüzyln en büyük insani felaketinin dlibde yaandna dikkati çekmiti.

Ana Sayfaya Git