İrlanda'da hükümet krizi baş gösterebilir

Azınlık hükümetine destek veren Fianna Fail partisi, Başbakan Yardımcısı Fitzgerald hakkında güvensizlik oyu vermeye hazırlanıyor

Haberler 25.11.2017 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rlandada aznlk hükümetine destek veren Fianna Fail partisinin, Babakan Yardmcs Frances Fitzgerald hakknda güvensizlik oyu vermeye hazrlanmas, ülkede erken seçimi gündeme getirebilir.

Fine Gael Partisinin, kendisi gibi merkez sada yer alan en Fianna Failin desteiyle kurduu aznlk hükümeti, Fitzgerald hakkndaki iddialar nedeniyle tehlikeye girdi.

Adalet Bakanl döneminde polis içindeki yolsuzluklarla ilgili kendisine iletilen ihbarlar göz ard etmekle suçlanan Fitzgeraldn, mevcut hükümetteki görevinden istifas istenirken, Babakan Leo Varadkar, yardmcsn feda etmeyeceini açklad.

Fianna Failin teklifiyle sal günü Fitzgerald hakknda parlamentoda yaplacak oylamada güvensizlik oyu çkmas durumunda, ülkede bu yl içinde erken seçime gidilmesi gündeme gelebilecek.

Siyasi gözlemciler, ülkede hükümet krizini engelleyecek tek gelimenin Fitzgeraldn istifas olaca yorumunu yapyor.

MCCABE OLAYI

Maurice McCabe adl bir polisin tekilat içindeki yolsuzluklarla ilgili ifaatnn ardndan, kendisine yönelik çocuk tacizi iddialar ortaya atlm ve McCabenin ad hükümetin destekledii bir internet sitesindeki listede çocuk tacizi balamnda yer almt.

McCabeye yönelik iddialar, polisteki yolsuzluklarn ifasn cezalandrmaya dönük bir sindirme giriimi olarak yorumlanmt.

McCabenin yüksek yerlerde tandklar olanlara polisin ayrcalkl muamele yaptna ilikin iddialar 2014te gündeme gelmiti. McCabenin ifaatyla ilgili etkin bir soruturma yapmad için eletirilen dönemin Adalet Bakan Alan Shatter istifa etmek zorunda kalmt. Shatterdan sonra göreve gelen Fiztgerald da, McCabeden gelen ihbar emailini dikkate almamakla suçlanyor.

McCabe olay rlandada bu yl banda babakanlktan istifa eden Edna Kennynin bu kararnn arkasndaki gerekçe olarak gösterilmiti. Kenny, babakanl döneminde McCabe hakknda gündeme getirilen aslsz iddialar nedeniyle eski polisten özür dilemiti.

Kennynin Fine Gaelin genel bakanlndan ve babakanlktan istifasnn ardndan Haziran aynda yaplan parti içi seçimde Leo Varadkar bu görevlere seçilmiti.

AZINLIK HÜKÜMET

Fine Gael geçen yl yaplan seçimlerin ardndan bamsz milletvekillerinin destei ve ana muhalefet partisi Fianna Failin rzasyla aznlk hükümeti kurmutu.

Avrupada 2008de yaanan ekonomik krizden olumsuz etkilenen rlandada uygulanan kemer skma politikalar, ülke siyasetinin balca gündem maddesini oluturmaya devam ediyor.

Hükümetlerin 1932den bu yana merkez sa partiler Fine Gael ile Fianna Fail arasnda deitii Avrupa Birlii üyesi ülkede, kemer skma politikalarna duyulan tepki sol partiler ile bamsz adaylar ön plana çkarsa da bu partiler hakim konumlarn koruyor.

Merkez sa partiler arasnda 1920lerdeki rlanda iç savandan beri devam eden sorunlar nedeniyle dorudan bir koalisyon kurulamyor.

Geçen yl yaplan seçimde Fine Gael 16 milletvekili kaybederek 50, Fianna Fail 23 artrarak 44 milletvekili çkarmt. Seçimde Kuzey rlanda ile birlik yanls milliyetçi Sinn Fein de milletvekili saysn 14ten 23e yükseltmiti. 158 sandalyeli rlanda parlamentosunda hükümet kurabilmek için 80 milletvekilinin destei gerekiyor.

Ana Sayfaya Git