İsrail ders almıyor!

Bakan Çavuşoğlu:İsrail yaşananlardan ders almak yerine aynı hataları tekrarlamaktadır.

Haberler 04.03.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DILER Bakan Mevlüt çavuolu, Filistin zorlu snamalardan geçmektedir. Kar karya olduumuz meselelerin says azalmam, bilakis artmtr. srail Hükümetinin, Filistin halknn tarihi ve meru haklarn hedef almasnn yan sra dier baz aktörler de tek tarafl ve yasa d fiilleriyle bölgenin istikrarn bozmay amaçlamaktadr. dedi.

çavuolu, srail yaananlardan ders almak yerine ayn hatalar tekrarlamaktadr. Gazzedeki insanlk d ablukay sürdüren srail, iki devletli çözümü devre d brakmaya yönelik iddetten beslenen pervasz bir kampanya yürütmektedir diye konutu.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Avrupa Ülkelerinde Görevli Filistin Büyükelçileri stiare Toplantsnda yapt konumasnda Filistinin zorlu snamalardan geçtiini belirterek, srail yaananlardan ders almak yerine ayn hatalar tekrarlamaktadr. Gazzedeki insanlk d ablukay sürdüren srail, iki devletli çözümü devre d brakmaya yönelik iddetten beslenen pervasz bir kampanya yürütmektedir dedi.

FLSTN ZORLU SINAMALARDAN GEçMEKTEDR

çavuolu, Avrupa Ülkelerinde Görevli Filistin Büyükelçileri stiare Toplantsna katld, burada bir konuma yapt. Dileri Bakan çavuolu, vefat eden Filistinin stanbul Bakonsolosu Abdulkerim Hatipe ve tüm Filistinli ehitlere Allahtan rahmet dileyerek sözlerine balad. çavuolu, açln yaptklar konferansn Filistinin d ilikilerinin gelitirilmesi ve özellikle Filistin davasnn dünyaya aktarlmas bakmndan müspet neticeler vereceine inandn belirterek Filistin zorlu snamalardan geçmektedir. Kar karya olduumuz meselelerin says azalmam, bilakis artmtr. srail Hükümetinin, Filistin halknn tarihi ve meru haklarn hedef almasnn yan sra dier baz aktörler de tek tarafl ve yasa d fiilleriyle bölgenin istikrarn bozmay amaçlamaktadr. Türkiye, uluslararas arenada Filistin davasnn müdafaas konusunda her zaman ön planda yer almaktadr. Geçtiimiz dönemde slam birlii Tekilat Zirve Dönem Bakan sfatyla Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann önderliinde stanbulda Filistin konulu iki olaanüstü slam Zirvesi tertipledik. Ayrca çok deerli kardeim Bakan Riyad Malki ile birlikte BM Genel Kurulunu harekete geçirerek,

Kudüsün statüsünü deitirmeye yönelik her giriimi hükümsüz klan bir kararn ezici bir çounlukla kabul edilmesini saladk. Ayn ekilde srail güvenlik güçlerinin tekrar eden saldrlar karsnda Filistinli sivillere korunma salanmas konusunda da yine BM Genel Kurulunda ezici çounlukta bir karar çkarmay birlikte baardk ifadelerini kulland.

SRAL YAANANLARDAN DERS ALMAK YERNE AYNI HATALARI TEKRARLAMAKTADIR

çavuolu, Filistin davasnn uluslararas toplumun gündeminde muhafaza edilmesinin önemine deinerek, srail yaananlardan ders almak yerine ayn hatalar tekrarlamaktadr. Gazzedeki insanlk d ablukay sürdüren srail, iki devletli çözümü devre d brakmaya yönelik iddetten beslenen pervasz bir kampanya yürütmektedir. Geçen yl srail Parlamentosunda kabul edilen sözde Ulus Devlet

Yasas da bu zihniyeti yanstan yeni bir örnek olmutur. Bu tür giriimlerin, diyalog ve diplomasi yoluyla adil ve kalc bir bara ulama hedefimizi gölgelemesine asla izin vermeyeceiz. srail, yasa d faaliyetlerini younlatrdkça biz uluslararas sahada bar ve adalet için daha fazla çaba göstereceiz. Kudüsün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazas, d politikamzn önceliklerinden bir tanesidir. Bu, bizim için kutsal bir davadr. Kudüsteki adaletsizlie uluslararas toplumun dikkatini çekmek için her türlü çabay

gösteriyoruz diye konutu.

REFAH VE HUZUR çNDE YAAMAK FLSTN HALKININ TARH VE MERU HAKKIDIR

çavuolu srailin Kudüste yeni oldu bittiler yaratma gayretlerini endieyle takip ettiklerini belirterek, Kudüsün statüsünün tek tarafl fiillerle deitirilmesi mümkün deildir, buna da asla müsaade etmeyeceiz ifadelerini kulland. çavuolu, 1967 snrlar temelinde bakenti Dou Kudüs olan bamsz ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasnn bir seçenek deil, zorunluluk olduunu belirtti.

çavuolu, Kendi topraklarnda igal ve abluka altnda deil, refah ve huzur içinde yaamak Filistin halknn tarihi ve meru hakkdr. Hiçbir ülkenin bu hakk gasbetmeye gücü yetmeyecektir. Sahadaki durum bakmndan Orta Dou bar sürecinin acilen canlandrlmas gerekmektedir. Daha önce pek çok kez ifade ettiimiz gibi uygulanmas mümkün olmayan Filistinlilerin haklarn gözard edecek hiçbir bar plan, uluslararas kamuoyu nezdinde kabul görmeyecektir. çözüm iddias tayan her giriimin yapc, dengeli, samimi olmas önem tamaktadr. Filistinde statükonun sürdürülemeyecei aikar olmutur. ki devletli çözümü savunduunu söyleyen her ülkenin sraili tand gibi artk Filistin Devletini de tanmas gerekmektedir. Bu yönde çok çaba sarf ediyoruz. Bugüne kadar Filistin Devletini tanmayan bata Avrupa ülkeleri olmak üzere her ülke nezdinde bundan sonra da temaslarmz sürdüreceiz dedi. çavuolu, Filistin halk için tüm imkanlar ve kurumlarla seferber olmaya devam edeceklerini, Türkiyenin 2005 ylndan bu yana Filistine yapt yardmn 460 milyon dolar atn, TKA Filistin Ofisinin 2006dan itibaren hayata geçirdii projelerin saysnn 550ye ulatn, bu projelerle Filistinin d destee ihtiyaç duymayacak ekilde güçlü ve sürdürülebilir ekonomiye kavumasn hedeflediklerini belirtti. çavuolu, Filistine verdikleri destein önemli bir bölümünü de Birlemi Milletler Yakn Doudaki Filistinli Mülteciler çin Yardm ve Bayndrlk Ajans (UNRWA) katklarnn tekil ettiini, UNRWAnn son dönemde hedef tahtas haline geldiini, ABDnin bu kurulua anlalmas güç bir siyasi motivasyonla yaklaarak katksn sonlandrma karar almasnn zorlu bir süreci balattn söyledi.

AFGANSTANA EN çTEN ÜKRANLARIMI SUNUYORUM

UNRWA Danma Komitesi Bakan olarak ajansn kar karya bulunduu mali krizin üstesinden gelinmesi için dier ülkelerle e güdüm içinde youn bir çaba sarf ettiklerini anlatan çavuolu, en son BM Genel Kurulunda Türkiye, Japonya, sveç, Almanya ve ABnin ev sahipliinde bir konferans düzenlediklerini, birçok ülkenin katk vermesini saladklarn, bu çabalarnn

devam edeceini, Türkiye olarak da UNRWAya katklarn artracaklarn söyledi. çavuolu, sorunlarn ksa vadede alm görüldüünü ancak ajansa destein gelecek dönemde de tüm uluslararas camia tarafndan verilmesinin elzem olduunu belirterek, Bu noktada Filistin halk için toplad 1 milyon dolar tutarnda yardm UNRWAya balama karar alan Afganistana en içten ükranlarm sunuyorum. Birazdan gerçekletireceimiz törenle bu yardm ajans yetkililerine takdim edeceiz eklinde konutu.

AFGAN HALKI BU ASL DAVRANIIYLA ULUSLARARASI KARDELN EN GÜZEL ÖRNEKLERNDEN BRN SERGLEMTR

çavuolu Afgan halknn da zor artlar altnda yaadn belirterek, Afgan halk bu asil davranyla uluslararas kardeliin en güzel örneklerinden birini sergilemitir. Buradan tüm Afgan halkna gönülden ükranlarmz gönderiyoruz. Bu gayretlerin en önemli neticesi, yardm kesme tehditleriyle boyun edirilmeye çallan Filistin halknn asla ve asla yalnz braklmayacan göstermesidir. Filistin davasnn müdafaas için önümüzdeki dönemde BM ve slam birlii Tekilat gibi uluslararas platformlarda alnan kararlarn

uygulanmasnn da takipçisi olacaz dedi. çavuolu, Türkiye olarak, bölgede var olan çatmalarn durdurulmas, sivil savalarn sonlandrlmas ve dier karde ülkelerdeki istikrarn ve huzurun güçlenmesi için youn çaba sarf ettiklerini de söyledi.

YEMEN VE LBYADAK SAVALARIN DURDURULMASI çN BU SENE çOK DAHA FAZLA çABA SARF EDECEZ

ki gün önce Londrada Ürdün Konferansna katlarak, Ürdüne olan desteklerini yinelediklerini aktaran çavuolu, Ürdünün güçlü ve istikrarl olmasnn Türkiye için önemli ama Filistin için de elzem olduunu, orada srailin, Ürdüne yönelik çkard zorluklar da gündeme getirdiklerini belirtti. çavuolu, Özellikle Ürdün üzerinden Kudüse geçmek isteyenlere srailin çkard zorluklarn da altn çizdik. imdi Irakn yeniden inas için youn çaba sarf ediyoruz. Filistin Devlet Bakan Abbasn Irak ziyaretini gerçekletirdiini örendim. Irak da bizim için önemli bir ülkedir. Bu igalden ve seçimlerden sonra yeniden ayaa kalkmas bizim için önemlidir. rana yönelik yaptrmlar doru bulmuyoruz ve rann bu ekilde köeye sktrlmasnn bölge için de çok riskli ve tehlikeli olduunu düünüyoruz. rana yönelik desteimizi de sürdüreceiz. Ayn ekilde Yemen ve Libyadaki savalarn durdurulmas için bu sene

çok daha fazla çaba sarf edeceiz. Karde ülkelerde gözyann ve akan kann durdurulmas için Türkiye her zaman youn çaba sarf edecektir eklinde konutu. çavuolu, her türlü engelleme çabalarna ramen Filistin halknn kendi devletinde birlik ve huzur içinde yaayaca günlerin er ya da geç geleceinin altn çizerek, Türkiye elindeki tüm imkanlarla Filistinin hürriyeti ve uluslararas alandaki mücadelesini sürdürecektir ifadelerini kulland. Konumasnn ardndan Bakan çavuolu Filistin Dileri Bakan Riyad Maliki ve büyükelçilerle aile fotoraf çektirdi.

Sabah saatlerinde Bakan çavuolu ile Maliki basna kapal bir görüme yapt. kili görümenin ardndan Avrupa Ülkelerinde Görevli Filistin Büyükelçileri stiare Toplantsna katld.

Ana Sayfaya Git