İsrail Doğu Kudüs’te Filistinlilerin mülklerini yıktı

İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi ekiplerinin işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi'nde bir ticari alanı yıkmasına tepki gösteren Filistinlilere İsrail polisinin müdahalesinde 8 kişi yaralandı.

Haberler 30.08.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sraile bal Kudüs Belediyesi ekipleri, bu sabah Mescid-i Aksann güneyinde yer alan Silvan Mahallesinde Filistinlilere ait matbaa olarak iletilen ticari bir alan, ruhsatsz olduu gerekçesiyle ykt.

Ykm faaliyeti öncesi bölgede geni güvenlik önlemleri alan srail polisi, ticari alann etrafndaki tüm yollar da kapatarak çevrede bulunan Filistinlilere kar provoke edici uygulamalar ortaya koydu.

çevrede toplanan Filistinlilerin ykma ve srail polisinin uygulamalarna tepki göstermesi üzerine srail polisi Filistinlilere plastik mermi ve ses bombalaryla müdahale etti. Polisin müdahalesinde 8 Filistinli yaraland.

Matbaa sahibinin kardei Atf Semrin, srail belediyesine bal ekiplerin on yldan bu yana matbaa olarak kullanlan 70 metrekarelik bir alan yktn belirterek unlar söyledi:

srail belediyesi Dou Kudüste Filistinlilere ruhsat vermiyor, nadir durumlar dnda. srail ykm politikasn Filistinlileri ehirden gitmeleri için bir yöntem olarak kullanyor.

Semrin, srail polisi ile mahalle sakinleri arasnda arbede yaandn vurgulayarak, Ykmn gerçekletii alann hemen yan banda bir salk merkezi var. srail polisinin saldrsnda mekanda bulunan 3 hamile kadn da yaraland. dedi.

srail polisinin orantsz güç kullandna, salk merkezine baskn düzenlediine ve hastalara da saldrdna dikkati çeken Semrin, unlar söyledi:

srail polisleri Filistinlilere kar iddete bavurdu ve kadn, çocuk, yal demeden önüne geleni darbetti. Göz yaartc gaz, ses bombalar ve plastik mermilerle insanlara saldrd.

Öte yandan görgü tanklarndan alnan bilgiye göre, srail polisi yaanan olayda 4 Filistinliyi de gözaltna ald.

Mescid-i Aksann güneyindeki Silvan Mahallesi, igal altndaki Dou Kudüsün srail tarafndan yürütülen Yahudiletirme çalmalarna en çok maruz kalan önemli mahallelerinden biri olarak biliniyor.

- srailin Dou Kudüsteki ykmlar

sraile bal Kudüs Belediyesinin Dou Kudüsteki Filistinlilere imar izni konusunda zorluk çkard ve Filistinlilerin yapt imar izni bavurularnn neredeyse tamamna yaknnn kabul edilmedii belirtiliyor.

Birlemi Milletler (BM) verilerine göre, 2010-2014 yllarnda Filistinlilerin imar izni bavurularndan sadece yüzde 1,5i srail makamlar tarafndan kabul edildi.

srail güçleri bu yln ilk alt aynda Kudüsün çeitli bölgelerinde Filistinlilere ait 63 meskeni ruhsatsz olduu iddiasyla ykt. Ykmlar nedeniyle aralarnda 21 çocuun da bulunduu 51 Filistinli evsiz kald.

Filistinli kaynaklar 1967den bu yana Dou Kudüste Filistinlilere ait 5 binden fazla evin srail güçleri tarafndan ykldn kaydediyor.

srail makamlar, Dou Kudüste Filistinlilere ait binlerce evi ruhsatsz olduu iddiasyla ykma tehdidinde bulunuyor. sraile bal belediyenin kendilerine ruhsat vermekten kaçndn ve söz konusu uygulamann hiçbir hukuki dayanann bulunmadn ifade eden Filistinliler ise bunun srailin yldrma ve kenti Yahudiletirme politikalarnn parças olduunu belirtiyor.

srail belediyesi ykm masraflarn da evi yklan kiilerden tahsil ediyor.

Ana Sayfaya Git