İsrail, Harem-i İbrahim Camisi'ne asansör inşasına başladı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi'nde Filistinlilerin itirazlarına rağmen asansör inşa etmeye başladı.

Haberler 10.08.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail Savunma Bakanlnn Twitter hesabndan yaplan açklamada, Savunma Bakannn (Benny Gantz) kararna istinaden, Harem-i brahime ulam kolaylatrmak için dün çalmalara baland. ifadesine yer verildi.

Savunma Bakanl Mühendislik ve naat Dairesi tarafndan yürütülecek çalmalarn, yaklak 6 ay sürmesinin beklendiine iaret edilen açklamada, çalmann otoparktan Harem-i brahimin avlusuna bir eriim yolunun ve tüm inançlardan ibadet için gelenlerin alana ulamasn salayan bir asansörün inasn içerdii aktarld.

Filistinliler geçen aylarda camiye asansör ina edilmesi planna itirazlarn dile getirmiti.

UNESCOnun Dünya Miras Listesinde

UNESCO Dünya Miras Komitesi Temmuz 2017de Harem-i brahim Camisini ve El-Halildeki Eski ehiri Dünya Miras Listesine dahil etmiti.

Filistinliler, asansör ina etme kararnn, korunmas gereken bir miras olan caminin tarihi kimliini deitirdii için Birlemi Milletler kararlarnn ihlali anlamna geldiini savunuyor.

Eski srail Savunma Bakan Naftali Bennett, Mays 2020de Harem-i brahimin gelitirilmesi projesi kapsamnda vakf arazilerine el konulmas projesini nihai olarak onaylamt.

En kutsal dördüncü cami kabul ediliyor

Müslümanlara göre Harem-i brahim Camisi, Mekkedeki Mescid-i Haram, Medinedeki Mescid-i Nebevi ve Kudüsteki Mescid-i Aksadan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.

Caminin altnda yer alan Hazreti brahim ve ei Hazreti Sarenin kabirlerinin yan sra Hazreti shak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve elerinin mezarlarnn bulunduuna inanlan maara, srail tarafndan Ata Babalar (Machpelah) olarak isimlendiriliyor. Harem-i brahim, bu nedenle sk sk fanatik Yahudilerin basknlarna uruyor.

Hazreti shak ve einin bulunduu kabirler, Müslümanlara ayrlan ksmda kalrken dierleri ise Yahudilere ayrlan ve sinagoga çevrilen bölümlerde braklm durumda.

Harem-i brahim Camisi, Baruch Goldstein adl fanatik bir Yahudinin 25 ubat 1994te 29 Müslüman öldürdüü katliamn ardndan kapatlm ve yeniden açldnda çou Yahudilere tahsis edilecek ekilde ikiye bölünmütü.

Ana Sayfaya Git