"İsrail, İran belgelerini UAEA'ya teslim etmeli"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail'in İran’ın nükleer programını devam ettirdiğine dair öne sürdüğü kanıtları derhal Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) ulaştırması gerektiğini belirtti.

Haberler 04.05.2018 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lavrov, Soçide Ürdün Dileri Bakan Eyman Es-Safadi ile bir araya geldi.

Görümenin ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlayan Lavrov, UAEAnn, rann nükleer programyla ilgili durumu çözmek için varlan kapsaml ortak eylem plannn uygulaycs olduunu anmsatarak Eer srail veya bakasnn elinde, rann nükleer silah gelitirmeye yönelik programn devam ettirdiine dair kantlar varsa bu belgelerin derhal UAEAya iletilmesi gerekir. dedi.

srail tarafndan sunulan belgelerin rann geçmite yürüttüü programlara ait olabileceini savunan Lavrov, ABDnin ranla varlan nükleer anlamadan çekilmesi, nükleer silahlarn yaylmasn önlemek için kurulan sisteme büyük bir darbe vurur. diye konutu.

Birlemi Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) mevcut yapsna yönelik eletirilerini de dile getiren Lavrov, sözlerini öyle sürdürdü:

BMGKnin mevcut yapsnn, küresel güç dengelerini artk doru bir ekilde yansttn düünmüyoruz. Afrika, Asya ve Latin Amerikadaki gelien ülkelerin de bu yapda temsil edilmeleri gerektii fikrindeyiz. Hindistan ve Brezilya, BMGKye üye olabilecek en kuvvetli adaylar.

- Netanyahunun ran iddialar

srail Babakan Binyamin Netanyahu, yapt açklamada, srail istihbaratnn, rann nükleer silah üretmek için gizli bir program üzerinde çaltna dair delillere ulatn iddia etmiti.

UAEA tarafndan yaplan yazl açklamada ise randa 2009 ylndan sonra nükleer patlayc bir aygtn gelitirilmesine yönelik faaliyetlerine dair güvenilir bir gösterge bulunmad bildirilmiti.

Ana Sayfaya Git