İsrail, İran’a karşılık verecek mi?

İsrail'deki Savaş Kabinesi'nin üyeleri arasında İran'ın saldırısına nasıl ve ne zaman cevap verileceği konusunda anlaşmazlık yaşandığı öne sürüldü.

Haberler 15.04.2024 - 00:34 Son Güncelleme : 15.04.2024 - 00:34

İsrail Kanal 12 Televizyonu, İsrail Savaş Kabinesinin Tel Avivdeki Savunma Bakanlığı binasında gerçekleştirdiği ve İrana verilecek yanıtın değerlendirildiği toplantıyla ilgili bilgi paylaştı.

Haberde, toplantıda İrana karşılık verilmesinin gerekliliği konusunda mutabakat sağlandığı ancak, ABD ve uluslararası camianın baskılarını da göz ardı etmeden bunun nasıl ve ne zaman olacağı konusunda anlaşmazlık yaşandığı iddia edildi.

Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ile Gadi Eisenkotun 13 Nisanda İranın saldırısına hemen karşılık verilmesini önerdiği ancak bu teklifin reddedildiği aktarıldı.

Savaş Kabinesi içinde, misillemeye kısa, hızlı ve göze göz dişe diş karşılık verilmesi gerektiğini düşünenler ile bekleyip, iyi bir plan yapıp güçlü bir karşılık verilmesi gerektiğini düşünenler olarak iki ayrı grubun oluştuğu kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KANın daha önceki haberinde İranın saldırılarına karşılık vermekten son anda vazgeçildiği iddia edilmişti.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İranın Şamdaki konsolosluk binasına 1 Nisanda hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrailin konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

İsrail de İranın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsraile yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı.

İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

Ana Sayfaya Git