İsrail ve ABD'li heyetin, BAE'deki 2 günlük görüşmeleri sona erdi

İsrailli ve ABD'li yetkililerden oluşan heyet, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki normalleşme anlaşmasıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere ilk ticari uçuşla dün gittikleri BAE'nin başkenti Abu Dabi'deki temaslarını tamamlayıp döndü.

Haberler 02.09.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailli ve ABDli yetkililerden oluan heyet, srail ile Birleik Arap Emirlikleri (BAE) arasndaki normalleme anlamasyla ilgili görümeler yapmak üzere ilk ticari uçula dün gittikleri BAEnin bakenti Abu Dabideki temaslarn tamamlayp döndü.

BAE ve srail medyasnda yer alan haberlere göre, srail ve ABDli yetkililer, 2 günlük Abu Dabi ziyaretinin ardndan Tel Avive dönmek için El Al hava yoluna ait bir yolcu uçayla yine Suudi Arabistan hava sahasn kullanarak BAEden ayrld.

Ziyaretin ilk günü

Ortak heyet, dün Tel Avivdeki Ben Gurion Havalimanndan El Ala ait ve Filistinlilerin topraklar üzerinde ina edilen yerleim merkezinden adn alan Kiryat Gat adl uçakla direkt olarak kalkarak Abu Dabiye ini yapt.

srailli bir ticari yolcu uça ilk defa Suudi Arabistan hava sahasn kullanarak BAEye sefer düzenledi.

Heyette yer alan ABD Ulusal Güvenlik Danman Robert OBrien, Abu Dabiye indikten sonra düzenledii basn toplantsnda direkt ran hedef alarak ülkesinin BAE ve srail ile birlikte rana kar bir cephe kuracan söyledi.

Heyetteki bir baka önemli isim olan ABD Bakan Donald Trumpn damad ve danman Jared Kushner de OBrien gibi rana deinerek bölgede en büyük tehlike olarak ran gördüklerini kaydetti.

BAE Dilerinden Sorumlu Devlet Bakan Enver Garga, ABD ve srailli yetkilileri Abu Dabi Havalimannda karlad.

srail ve ABDli yetkililer, Gargadan sonra BAE Ulusal Güvenlik Müstear Tahnun bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Görümeye srail Ulusal Güvenlik Danman Meir Ben-Shabbat, ABD Ulusal Güvenlik Danman Robert OBrien, ABD Bakan Donald Trumpn damad ve danman Jared Kushner katld.

BAE, srail ve ABDli heyet, ziyaretin ilk gününde görümelerini tamamladktan sonra ortak bir yazl açklama yaynlad. Açklamada, BAE-srail normalleme anlamasnn daha istikrarl, kalknan, entegrasyonlu Orta Dou için atlan cesur bir adm olduu savunuldu.

Ziyaretin ikinci günü

srail heyeti, bugün BAEdeki Yahudi Topluluu üyelerinin de katld ve Haham Levi Duchmann yönettii bir sabah ayini düzenledi.

Heyette yer alan srailli basn mensuplar sosyal medya hesaplar üzerinden henüz sinagogun bulunmad Abu Dabide ayinin bir otelde yapldn paylat.

Güne sabah ayini ile balayan heyet ardndan srail ve BAE arasnda ilk i birlii anlamas için imzalar att.

srail tarafndan yaplan açklamada, iki ülke arasnda bankaclk ve finansal alanda i birliine gidilmesinin kararlatrld belirtildi.

ABD Bakan Donald Trump, 13 Austosta srail ile BAEnin ilikilerini tamamen normalletirmek için anlamaya vardklarn duyurmutu. BAE, 1979da Msrn, 1994te de Ürdünün ardndan srail ile normalleme anlamasna varan üçüncü Arap ülkesi oldu.

BAE, 29 Austosta, srail ile yaplan normalleme anlamas kapsamnda, Tel Avive uygulanan boykot kararnn lavedildiini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git