İsrail'de seçim yine berabere bitti

İsrail'deki yenilenen seçimde yarışan 29 partiden sadece 9’u seçim barajını aşabildi.

Haberler 19.09.2019 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sraildeki yenilenen genel seçimde, Babakan Binyamin Netanyahunun partisi Likud ile rakibi Mavi-Beyaz ttifak ayn sayda sandalye kazanarak seçim yarn berabere tamamlad.

srail Merkez Seçim Komisyonu, u ana kadar oylarn yüzde 92sinin sayldn açklad. Kesin olmayan sonuçlara göre, yara katlan 29 partiden sadece 9u yüzde 3,25lik seçim barajn at.

Katlm oran önceki seçime göre yükselirken sraildeki 6 milyon 300 bini akn kaytl seçmenden yüzde 69,4ü sandk bana gitti. srailliler, nisan aynda yaplan erken seçime yüzde 64,65 orannda katlm göstermiti.

- Milletvekili saylar eit

Açlan sandklarda Netanyahunun partisi az bir oyla önde olsa da sandalye dalm bakmndan sonuçlar beraberlie iaret ediyor.

Buna göre, Babakan Netanyahu liderliindeki Likud ile eski Genelkurmay Bakan Benny Gantz ve Yair Lapid liderliindeki Mavi Beyaz ttifak mecliste 32er milletvekiliyle temsil edilecek.

- srail vatanda Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi 12 vekil çkard

srail vatanda yaklak 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler, bu seçime geçen dönemin aksine tek ittifak halinde girdi. Filistinlilerin seçime katlm oran nisan aynda yaplan genel seçime oranla daha yüksek oldu.

lk seçimde iki ayr ittifak eklinde seçime giren Cephe (Hada), Arap Deiim Hareketi (Taal), Birleik Arap Listesi (slami Hareket) ve Balad (Tecemmu) partileri bir kez daha Ortak Arap Listesi Bloku çats altnda 12 milletvekili çkard.

- Liberman seçimlerde yine kilit rol oynuyor

Fanatik Yahudilerin destek verdii ve Netanyahu koalisyonuna katlmas beklenen Otzma Yehudit (Yahudi Gücü Partisi) baraj altnda kalrken, nisan seçimlerinde eski Savunma Bakan Avigdor Libermann partisi srail Evimiz (Beyteynu) meclise sadece 5 vekil gönderdi.

Bu seçimde ise 9 milletvekili çkarmay baard. Liberman bir kez daha koalisyon hükümetlerinin kilit rol oynayan kiisi oldu.

Yaklak 9 milyonluk srail nüfusunun yüzde 11,1ini oluturan ultra-ortodoks Yahudileri (Harediler) temsil eden as (Doulu Tevrat Muhafzlar) 9, Yahudi Birleik Tevrat (Yahudot HaTora) partisi ise 8 milletvekili çkard.

Eski Adalet Bakan Ayelet Shaked liderliinde kurulan Birleik Sa Partisi geçen seçimlerin aksine baraj aarak 8 milletvekili meclise göndermeyi baard.

Amir Peretz ile Orly Levy çi Partisi-Gesher ttifak nisan seçimlerinde 6 milletvekiliyle meclise girmeye hak kazanrken, arlarnda yine iki devletli çözümü savunan Meretzin partisinin de bulunduu Demokratik Birlik ttifak da 5 milletvekili çkard.

- sraili yeni bir koalisyon hükümeti bekliyor

srailde hükümet kurmak için 120 sandalyeli mecliste 61 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. Sandk sonuçlarna göre, hiçbir parti tek bana hükümeti kuracak çounluu yakalayamad için sraili yeni bir koalisyon hükümeti bekliyor.

srail Cumhurbakan Reuven Rivlin, yarndan itibaren meclise girmeye hak kazanan partilerle görümeye balayacak.

Cumhurbakan, hangi partinin birinci olduuna bakmadan koalisyon hükümetini kurmaya daha yakn olan lidere bu görevi verebiliyor.

Rivlinin, Likud lideri Netanyahuyu mu yoksa Gantz m görevlendirecei resmi seçim sonuçlarnn açklanmasnn ardndan netleecek.

Cumhurbakannn görevlendirmesinin ardndan söz konusu parti liderinin 28 gün içinde koalisyon hükümetini kurmas gerekiyor. Ancak koalisyonu kurmakla görevlendirilen parti lideri, iki hafta ek süre talep etme hakkna sahip.

Ana Sayfaya Git