İsrail'den Hamas'a liman teklifi

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Hamas'ın elindeki İsrail askerlerini iade etmesi durumunda abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşanan insani krizin hafifletilmesi için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde liman inşa edebileceklerini söyledi.

Haberler 27.06.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin Kanal 2 televizyonunun haberine göre Liberman, Hamasn elinde tuttuu srail askerlerini ülkelerine iade etmesi artyla Gazze için srail kontrolünde Güney Kbrsta bir liman kurulacan söyledi.

Haberde, söz konusu limann Gazzedeki insani durumun iyilemesi için ina edileceine vurgu yaplarak, Libermann geçen hafta cuma günü Güney Kbrs Rum Yönetiminin bakentinde Yunanistan Savunma Panos Kammenosve ve Rum Savunma Bakan Savvas Angelides ile bir araya geldii hatrlatld.

Liberman 10 Haziranda srailin Yediot Ahronot gazetesine verdii mülakatta, Hamasn elinde tuttuu srail askerlerini ülkelerine iade etmemesi durumunda srailin Gazze eridine uygulad ablukay hafifletmeyeceini söylemiti.

HAMASIN ARTI FLSTNL TUTUKLULARIN BIRAKILMASI

Gazzede yönetimi elinde bulunduran Filistinli örgüt Hamas daha önce yapt açklamalarda, srailin hapishanelerindeki baz Filistinli tutuklular braklmadan, srail ile esir deiimi görümelerinin gerçeklemeyeceini belirtmiti.

Hamasn silahl kanad zzeddin el-Kassam Tugaylar Nisan 2016da ellerinde 4 srail askeri olduunu açklam, askerlerin durumu hakknda ise bilgi vermemiti.

srail, önce söz konusu askerlerden Hadar Goldin ve Oron aulun 2014teki Gazze savanda öldüünü duyurmu, ancak Savunma Bakanl Haziran 2017de askerlerin durumunu kayp ve esir olarak deitirmiti.

SRAL SERBEST BIRAKTIKLARINI TUTUKLAMITI

srail taraf ayrca biri Etiyopya asll Avera Mengistu dieri Arap olmak üzere 2 vatandann daha Gazzede olduunu ileri sürmütü. Hamas, elindeki srail askerleri hakknda bilgi vermek için esir takas anlamasyla serbest brakldktan sonra yeniden tutuklanan Filistinlilerin serbest braklmasn istiyor.

Hamas ile srail arasnda 18 Ekim 2011de yaplan takas anlamasyla 2006da esir alnan srail askeri Gilad alite karlk bin 27 Filistinli tutuklu serbest braklmt. Ancak bunlardan bazlar daha sonra yeniden tutukland.

Ana Sayfaya Git