İsrail'den İran'a örtülü tehdit

İran'ın nükleer arzularının 'öyle ya da böyle' engellenmesi gerektiğini söyleyen İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, 'İranlı bilim insanlarının hayatlarından sorumlu değilim' ifadesini kullanarak şaşkınlık yarattı.

Haberler 09.08.2015 - 05:16 Son Güncelleme : 09.08.2015 - 05:16

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda İranlı bilim insanlarını üstü kapalı bir şekilde tehdit etti. İranın nükleer programına karşı kendilerini savunmalarını gerektiğini söyleyen İsrailli bakana İranlı uzmanları mı hedef alacakları, sabotaj eylemlerinde mi bulunacakları soruldu. Yalon, İranlı bilim insanlarının hayatlarından sorumlu değilim dedi.

Yalon, röportajda İranın nükleer arzuları öyle ya da böyle durdurulmalı. Biz bunun yaptırımlar ve uzlaşmalar yoluyla yapılmasını istiyoruz. Ancak son kertede, İsrail kendini savunacak durumda olmalıdır ifadelerini de kullandı.

TARİHİ HATA

İsrailli bakan, İranın P5+1 ülkeleriyle yaptığı nükleer anlaşmanın tarihi bir hata olduğunu söyledi. İranın yükümlülüklerini yerine getirmezse, İsrailin hava saldırısı düzenleyebileceğini belirtti. 2007den bu yana en az 5 İranlı nükleer enerji uzmanı öldürüldü. İran, suikastlerin ardında İsrailin olduğunu iddia ediyor.

Ayrıca 2010da ortaya çıkan Stuxnet isimli bir solucan yazılım, İrandaki bilgisayarların yüzde 58,85ini etkilemişti. Nükleer tesislerinin hedef alındığını belirten Tahran, yazılımla ilgili olarak İsrail ve ABDyi suçlamıştı.

NÜKLEER ANLAŞMA

İran ve P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, çin, Fransa, Almanya ve Rusya) 14 Temmuzda nükleer müzakerelerde anlaşmaya varmıştı. Anlaşma, İranın nükleer programının uluslararası kontrole girmesini ve böylece nükleer silah üretememesini öngörüyor.

BMGKnın oybirliğiyle kabul ettiği anlaşma, İrana yönelik BM yaptırımlarının da kademeli olarak kaldırılmasını düzenliyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır