İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce kitap yok oldu

İsrail, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda, kitabevleri ve yayınevlerini de hedef alırken binlerce kitabın yok olmasına yol açtı.

Haberler 26.05.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gazze

srailin abluka altndaki Gazze eridine 10 Maysta balatt saldrlar, Hamas ile varlan atekes dorultusunda 21 Maysta yerel saatle 02.00de sona erdi.

srail ordusunun saldrlarnda 66s çocuk, 39u kadn olmak üzere 248 Filistinli hayatn kaybetti. Saldrlar nedeniyle Gazze eridinde 1800 konut ykld, 6 bin 800 konut ise ksmen hasar gördü.

Saldrlarda kitabevleri, yaynevleri, kültür merkezleri ve kurslarn bulunduu binalar da ykld, binlerce kitap yok oldu.

srailin saldrlarnda yklan binalardaki kitabevleri sahipleri, ilerine sfrdan balayacaklarn, Filistinlilerin bilinçlenmesini ve kendini gelitirmesini istemeyen sraile kar yollarndan dönmeyeceklerini belirtiyor.

Gazzenin Rimal Mahallesinde çeitli kütüphane, kitabevi, kültür merkezleri ve yaynevlerini barndran Kihil apartman da srail sava uçaklarnn hedefi olan yaplar arasndayd. Bu binaya yaplan saldrda Gazzenin en büyük kitap ve yaynevlerinden Semir Mansur Kitabevi yerle bir oldu.

Kitabevinin sahibi Semir Mansur, AA muhabirine yapt açklamada, srail, Filistinlilerin bilinçlenmesini engellemek, kültürlerini unutturmak için kütüphaneler, yaynevleri, kitabevleri, basn yayn kurulular ve kültür merkezlerini hedef alyor. dedi.

Yklan binada çocuk hikayeleri, akademik, ilmi, edebi, kültürel kitaplar, farkl dillerde ve tercüme olmak üzere 100 binden fazla kitap olduunu söyleyen Mansur, ayn zamanda bir yaynevi olan kurumun, yurt içi ve yurt dndan Filistinli yazarlarn yüzlerce kitabn da yaymladn ekledi.

Saldr nedeniyle 700 bin dolardan fazla zarara uradklarn söyleyen Mansur, ayrca kitabevinde çalan 15 kiinin isiz kaldn, rzk kaplarn kaybettiini dile getirdi.

20 yldan uzun süredir bu ii yapan Mansur, bana gelenlere ramen sfrdan balayacan, yoluna devam edeceini söyledi.

srail, Filistinlilerin branice örenmesinden rahatsz

srailin saldrsnda yklan Kihil apartmannda faaliyet gösteren Nefha Eitim, Dil ve Tercüme Merkezinin kurucusu Ahmed el-Felliyt de srail, Filistinlilerin kendilerini gelitirmelerine engel olmaya çalyor. dedi.

Bu tür eitim ve kültür merkezlerinin, yüzlerce örencinin ve kursiyerin eitimine, kendini gelitirmesine hizmet ettiini ifade eden Felliyt, müdürü olduu merkezde branice, Türkçe, Almanca, Franszca, çince gibi çeitli dil eitimleri verildiini söyledi.

srail, Filistinlilerin branice örenmesinden rahatsz. diyen Felliyt, dümann dilini bilmenin, onunla eitim, bilim, kültür ve son olarak askeri alanda nasl mücadele edeceini bilmenin ilk adm olduunun altn çizdi.

Felliyt, branice örenmenin Filistinlilerin kabiliyetini arttrdn bu nedenle sraili rahatsz ettiini belirterek, Onlar bizim yaptklarmz engellemeye çalyorlar. lim, herhangi bir sorunla mücadelenin ilk admdr. ifadelerini kulland.

Merkezin yklmasna ramen eitime, bilime ve ilerlemeye devam edeceklerini vurgulayan Felliyt, rademizi kramayacaklar. diye konutu.

srail tüm emeklerimizi yerle bir etti

srailin saldrlarnda dükkan yklan Vizyon Kitabevi sahibi Ramazan en-Nuceyli, kitabevinde kitap satnn yannda, basm yayn da yaptklarn ayrca çeitli atölye çalmalar da gerçekletirdiklerini belirtti.

Nuceyli, yllarca kitabevi ve matbaay gelitirmek için emek harcadn, bu yolda ailesinin baz temel ihtiyaçlarn bile karlamay ikinci plana attn ifade etti.

Yllar geçtikçe yava yava kitabevi ve matbaann gelitiini belirten Nuceyli, Ancak srail tüm emeklerimizi yerle bir etti. Baa döndük. diye konutu.

Ofisin bulunduu binaya gidip enkazda salam kalm kitaplar aradn aktaran Nuceyli, ofisinin yan sra ayn binada olan evini de kaybettiini vurgulad.

Rimal Mahallesinde Nahda Kitabevi de yklan binalar arasnda. Kitap, krtasiye, her türlü okul malzemesi de satan 1950 ylnda açlan kitabevinin, sosyal paylam sitesi Facebooktaki hesabnda srailin saldrlarnda yklan ofislerinin yaknda yeniden hizmete girecei belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git