"İsrail'in ihlalleri savaş suçu kapsamına girebilir"

Birleşmiş Milletler (BM) 2018 Gazze Protestoları Bağımsız Soruşturma Komisyonu, İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında geçen yıl düzenlenen barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerindeki ihlallerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini duyurdu.

Haberler 01.03.2019 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler nsan Haklar Konseyinin kabul etmesiyle Gazzedeki olaylar aratrmak için geçen yl maysta kurulan Komisyonun raporu, BM Cenevre Ofisinde düzenlenen basn toplantsyla açkland.

Komisyon Bakan Arjantinli insan haklar uzman Santiago Canton, rapora ilikin, Komisyonun, Büyük Mart Yürüyüünde srail askerlerinin uluslararas insan haklar ve insancl hukuka yönelik ihlallerde bulunduuna inanmak için makul gerekçeleri var. Bu ihlallerin bazlarn sava suçu veya insanla kar suçlar oluturabilir. dedi.

srailin ihlalleri sava suçu kapsamna girebilir

30 Marttan 31 Aralk 2019a kadarki dönemi içeren raporda, srailin geçen yl Gazzedeki Filistinlilere yönelik ihlalleri sava suçu ve insanla kar suçlar kapsamna girebilir. ifadeleri kullanlrken, Filistinli sivillere kasten ate açarak, 189unu öldüren srail askerleri için acil soruturma balatlmal. denildi.

Raporda, öldürülen Filistinlilerin 183ünün gerçek mermilerle yaamn yitirdii, yine 6 bin 106 Filistinlinin de gerçek mermilerle yaraladna dikkat çekildi.

Öldürülen ve yaralanan sivillerin çounun srail güvenlik güçleri için Yakn bir tehdit oluturmad vurgulanan raporda, ayrca 3 bin 98 Filistinli sivilin de arapnel parçalar, plastik mermi ve göz yaartc bombalarla yaraland kaydedildi.

BM Soruturma Komisyonunun hazrlad rapor, 18 Martta sviçredeki BM Cenevre Ofisinde devam eden nsan Haklar Konseyinin 40nc oturumuna sunulacak.

Ana Sayfaya Git